Sağlık Bakanlığı’nda görevli iki bakan yardımcısına yakın olduğu iddia edilen şirketlerin, 'e-Nabız'da fikri mülkiyet kavgasına Sağlık Bakanlığı da dahil oldu, konu “ihaleye fesat ve rüşvet” davasına dönüştü.

Katar’a satış, ihaleye fesat ve rüşvet suçlamaları: Bakan yardımcılarının adı geçen ‘e-nabız’ davası
Fotoğraf: DepoPhotos

85 milyonun kişisel sağlık bilgilerinin dosyalandığı e-Nabız sisteminin fikri mülkiyet hakları nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nda iki bakan yardımcısının karşı karşıya geldiği iddia edildi.

T24'ten Asuman Aranca'nın haberine göre Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşi tarafından kurulan ve e-Nabız sistemini ilk tasarlayan şirket olan Bilbest isimli firma, Tiga isimli şirket ile Sağlık Bakanlığı aleyhinde dava açtı. Dava, Tiga adlı firmanın e-Nabız uygulamasını Katar’a “kendi mülkiyetindeymiş” gibi satması nedeniyle açıldı. Firmanın diğer Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’ye yakın olduğu da öne sürüldü.

Açılan davaya cevap veren Tiga firması, Bilbest’in yaptığı e-Nabız uygulamasının ihtiyaçlara cevap vermemesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı ile alınan karar doğrultusunda kendileri tarafından “sil baştan” yazıldığını iddia etti.

Bakanlık da davaya gönderdiği cevapta, e-Nabız’ın 2017 yılından sonra sıfırdan üretilerek yapıldığını ve fikri mülkiyetinin kendilerinde olduğunu öne sürdü. Cevap dilekçesinde, “e-Nabız’ın yapılmasında Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin liderlik ettiği, teorik ve pratik destek verdiği, bizzat yapmak ve yürütmek şeklinde emeği olduğu” öne sürüldü.

Bakan yardımcısı Birinci daha sonra, Sağlık Bakanlığı’nın avukatları aracılığıyla kendi danışmanları ve Sabahattin Aydın’ın eşinin kurduğu Bilbest hakkında “ihaleye fesat ve rüşvet” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Savcılık da e-Nabız’ın usulsüz biçimde satıldığını öne süren Bilbest yöneticileri dahil yedi kişi hakkında “ihaleye fesat ve rüşvet” davası açtı.