Katarakt ameliyatını sakın ertelemeyin
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Genellikle yaşlanma ile birlikte en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan katarakt, gözün önüne perde inmesi olarak tarif edilebiliyor. Bu perde farklı yaşlarda karşımıza çıkmakla birlikte genellikle 40 yaşından sonra görme açısından sorun oluşturabiliyor. 

İLAÇ KULLANIMI DA ETKEN

Erken evrede tedavinin öneminli olduğunu belirten göz hekimleri "Çeşitli nedenlerle zamanında ameliyat olmamak kataraktın sertleşmesine yol açar. Bu ise hem hastanın günlük hayatını giderek zorlaştırır hem de ameliyatın daha zor ve sorunlu geçmesine yol açabilir" dedi.

Göz hekimi Op. Dr. Hakan Özpolat, gözümüzün içindeki merceğin şeffaflığını kaybetmesiyle kataraktın ortaya çıktığını anımsatarak "Bu durumda göze giren ışınlar retinaya net odaklanamadığı için ve lensteki lekeler görüntüye engel olduğu için kişinin görmesi giderek bozulur. Tek veya iki gözde oluşabilir" dedi. Genetik faktörler, vücut hastalıkları, travma, kullanılan ilaçlar ve yaş gibi faktörlerin kataraktın oluşmasındaki en önemli etkenler arasında geldiğini kaydeden Özpolat, özetle şöyle devam etti: "Kataraktı ilaç veya herhangi başka bir yolla billimsel olarak durdurabilecek bir yöntem henüz maalesef bulunamamıştır. Günümüzde yüksek teknoloji ile desteklenmiş mikrocerrahi ile katarakt operasyonu gerçekleşmektedir. Operasyon zamanlaması bazı kriterlere göre belirlenebilir. Hastanın görme bozukluğunun düzeyi, kataraktın yoğunluğu, hastanın günlük hayatına olumsuz etkileri, gözümüzde ve vücudumuzdaki diğer sorunlar, kullanılan llaçlar ameliyat zamanlamasının kararında önemli kriterlerdir. Çeşitli nedenlerle zamanında ameliyat olmamak kataraktın sertleşmesine yol açar. Bu ise hem hastanın günlük hayatını giderek zorlaştırır hem de ameliyatın daha zor ve sorunlu geçmesine yol açabilir. Kalp, hipertansiyon ve prostat gibi bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar ameliyatın başarısını etkileyen faktörlerdir. Ameliyattan korkarak kaçınmak ameliyat zorluğuna bağlı riskleri artıracaktır."