Katı atık tesisi yurttaşı hasta etti

Mustafa BİLDİRCİN

Urfa’da bir yurttaşın, katı atık transfer istasyonuna yönelik şikâyeti, ülkenin çevre kirliliğiyle mücadelesindeki zafiyeti ortaya koydu. Tarlasının hemen yanında bulunan katı atık transfer istasyonuna Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Suruç Belediyesi’nin sürekli çöp döktüğünü ve çevre kirliliğine neden olduğunu belirten yurttaş, kirlilikten kaynaklı verem hastalığına yakalandığını iddia etti. Kirlilik ve koku nedeniyle tarlasından yararlanamadığını da belirten yurttaş, çöp dökülmesinin önlenmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.


Başvuruyu değerlendiren Kamu Başdenetçisi, “Katı atık aktarımı sırasında azami dikkat gösterilmeli, kirliliğin etrafa yayılması önlenmeli” diyerek belediyeyi uyardı. Katı atık aktarma merkezinin standartlara uygun hale getirilmesine yönelik çalışmaların ivedilikle tamamlanması amacıyla belediyeye tavsiyede bulunuldu.

KİRLİLİĞİ GÖRMEDİLER

Yurttaş, Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Suruç Belediye Başkanlığı ekiplerince yapılan denetimde kirlilik tespit edilmediğinin kendisine bildirdiğini söyledi. Başvurusunda, müdürlüğün kirliliğin varlığını daha önce kabul ettiğini kaydeden yurttaş, belediyece hazırlanan proje doğrultusunda ihaleye çıkılacağının belirtilmesine rağmen hiçbir gelişme olmadığını savundu.

BELEDİYEYE UYARI

Başvuruyu inceleyen Kamu Başdenetçisi, katı atık aktarma merkezinin standartlara uygun hale getirilmesine yönelik çalışmaların ivedilikle tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ombudsman, şikâyetçinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda Belediye’ye “Katı atık aktarımı esnasında azami dikkatin gösterilerek atıkların etrafa yayılmasının önlenmesi” konusunda ise Suruç Belediye Başkanlığı’na tavsiyede bulunulmasını kararlaştırdı.