Katillere tazminat  var, madenciye yok!

EMEK SERVİSİ

Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) Somalı tazminat mağduru işçilere yapılacak ödemelerle ilgili hazırladığı listede Soma Katliamı davasında hüküm giymiş 10 isim yer alıyor. Yıllardır tazminat bekleyen madencilerin ise çoğu listede yok.

Soma Katliamı’ndan sonra işten çıkarılan ve tazminatlarını alamayan madenciler, Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde gerçekleştirdikleri direnişin sonucunda konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını sağlamıştı. Meclis’te temmuz ayında yapılan düzenlemeyle işçilerin tazminatlarının TKİ tarafından ödenmesinin yolu açıldı. Ödemelerin başlayacağını duyuran TKİ’nin açıkladığı liste ise şaşkınlık yarattı. Ödeme yapılacaklar listesinde tazminat mağduru madencilerin üçte ikisi yer almazken, Soma Katliamı davasında yargılanmış 31 isim yer alıyor.

Üstelik bu isimlerin 10’u davada hüküm giydi. Örneğin 22 yıl 6 ay hapis cezası alan Ramazan Doğru, 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Ertan Ersoy ve 11 yıl ceza alan Mehmet Ali Günay Çelik, tazminata ‘hak kazanan’ isimler arasında.

KOD BİLDİRİMLERİ HİLELİ

Bağımsız Maden-İş’in avukatı Mürsel Ünder, listede çoğu madencinin isminin yer almamasının, Soma Kömür İşletmeleri’nin yaptığı usulsüzlüklerden kaynaklandığını söyledi. Ünder, “Şirket işçilerin işten çıkma nedenini, yani çıkış kodunu SGK’ye yanlış bildirmiş. Bu bildirimlere göre işçilerin bazıları tazminata hak kazanıyor, bazıları kazanamıyor. TKİ de bu hileli bildirimlere göre hareket etmiş” dedi.

Listede yer alan işçiler için yapılan tazminat hesaplamalarının eksik olduğunu da belirten Ünder, “Hesaplamaların gerçeğe aykırı olduğunu ve faiz işletilmediğini gördük. Katliamın sorumlularının listede yer alması ise çok problemli. Madencinin direnişiyle elde edilen başarı bu şekilde manipüle ediliyor” diye konuştu.