Katledilen göçmen genç için adalet çağrısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da siyah yurttaşlara ve göçmenlere yönelik şiddete karşı adalet mücadelesi yürütülüyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Rio de Janeiro'da 24 Ocak'ta Kongo yurttaşı bir göçmenin dövülerek öldürülmesinin ardından önceki gün eylemler düzenlendi. 24 yaşındaki Moise Mugenyi Kabagambe isimli göçmenin Rio de Janeiro sahilinde çalıştığı bir dükkanda, üç saldırgan tarafından sopalarla dövülerek katledilmesi karşısında sessiz kalan sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da tepkilerin hedefinde.

Genç göçmenin katledildiği mekanın önünde yapılan eylemde, avukat Carla Lima, "Moise üç müşteriden yalnızca 20 dolar gibi bir ücret talep ettiği için dövülerek katledildi. Hepimiz buradayız çünkü siyahların hayatı değerlidir" dedi.

Genç göçmenin annesi de yaptığı konuşmada “Sonuna kadar adalet arayacağız” dedi. Eyleme katılan bir göçmen hakları aktivisti Bruna da Silva da "Göçmenlerin yaşamlarının önemli olduğunu ve adaleti bulana kadar dinlenmeyeceğimizi söylemek için buradayız" diye konuştu. "Bolsonaro istifa" sloganlarının atıldığı eylemde, polis şiddeti nedeniyle yakınlarını kaybeden aileler de söz aldı. Rio'da bir polisin ateş açması sonucu hayatını kaybeden 14 yaşındaki Marcos Vinícius da Silva'nın annesi "Adalet için buradayım" dedi. Geçen yıl yine bir polis saldırısında 23 yaşındaki oğlu öldürülen Adriana Rodrigues ise "Hepimiz aynı vahşetin kurbanlarıyız. Yeter, bizi öldürmeyi bırakın" tepkisi verdi. Rio de Janeiro ülkede cinayetlerin en yoğun yaşandığı kentlerden biri. 2020'de ülkede polis operasyonlarında katledilen 1245 kişinin yüzde 86'sının siyah yurttaşlar olduğu raporlarla açıklanmıştı.