104 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Gar Katliamı sonrası üyesi olduğu sendikanın yas ve grev kararına katıldığı için disiplin cezası verilen hemşirenin AYM'ye yaptığı başvuruda hak ihlali kararı verildi.

Katliam anmasına verilen ceza hak ihlali
Katliamda yaşamını yitirenler Ankara Garı önünde anılmıştı. (Fotoğraf: Evrensel)

Haber Merkezi

10 Ekim 2015 günü Ankara Garı önünde yapılmak istenen “Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi” eylemine IŞİD'in yaptığı saldırı sonucu 104 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’yi sarsan katliamın ardından birçok sivil toplum kuruluşu ve sendika gibi KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da 3 gün yas ilan etti ve iki günlük grev kararı aldı. Bir rehabilitasyon merkezinde hemşire olarak görev yapan Mustafa Balaban da üyesi olduğu sendikanın eylemine katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tarafından Balaban'a özürsüz olarak işe gelmediği gerekçesiyle aylıktan kesme disiplin cezası verildi. Balaban itiraz dilekçesine cevap alamayınca açtığı davada, sendikal faaliyet nedeniyle göreve gitmediğini vurgulayarak cezanın hukuka aykırı olduğunu savundu. Mahkeme Mustafa Balaban’ı haklı buldu, davası kabul edildi. Ancak bakanlığın kararı temyiz ettiği istinaf mahkemesi, idareye yaptığı itiraz sonucunu beklemeden dava açtığı için dava incelenmeksizin çalışanın aleyhine karar verince, Mustafa Balaban Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme "Başvurucunun mahkemeye erişim hakkına yapılan müdahalenin ölçüsüz olduğu sonucuna varılmıştır. Davanın incelenmeksizin reddi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı anlaşılmıştır" diyerek hak ihlali kararı verdi.