"Katliam geleneği 1938'den beri sürüyor"

BirGün Ankara

Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşlarının idam edilişinin 80’inci yıl dönümünde Ankara Dersimliler Derneği bir açıklama yaparak ülkedeki katliam geleneğinin 1938 yılından bu yana sürdüğünü ifade etti. Açıklamada, “Arşivler açılsın, Dersim ismi iade edilsin. Dersim halkından özür dilensin” denildi

Açıklamayı Ankara Dersimliler Derneği adına Ali Ekber Çelik yaptı. Çelik, kurşunlanan, süngülenen, bombalanan, uçurumlardan atılan, yakılan, zehirlenen, idam edilen, mezarları bile belli olmayan, sürgün edilen on binlerce mazlum insanın acılı hatıralarını yüreklerinde hissetmeye devam ettiklerini söyledi.

“Görevimiz Dersim’i saldırılara karşı korumaktır”

Hem Dersim’in acılarına hem de insanlığa sahip çıkmak adına genel katılımcı ve demokratik halk iradesinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Çelik, şunları söyledi:

“Bugün bizlere düşen görev, onurlu durmak ve bu davanın tek yetkili merci olan demokratik, katılımcı halk iradesinin örgütlemesini sağlamak ve Dersim ‘38 soykırımını her fırsatta lanetlemek, acılarımıza sahip çıkmak ve Dersimi çapraz saldırılara karşı korumaktır. Tüm Dersimliler olarak daha önce de birçok kez dile getirdiğimiz taleplerimizi bir kez daha ifade ederek bu taleplerimizin karşılanması için Dersim toplumu başta olmak üzere, her inanç ve ulustan halklarımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Arşivler açılsın, Dersim ismi iade edilsin. Dersim halkından özür dilensin. Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın. Munzur’daki baraj projeleri iptal edilsin.”