33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı davasının 3. duruşması başladı. Tek tutuklu sanık Yakup Şahin, yine duruşmaya getirilmedi

Katliam sanığı duruşmaya getirilmedi

Urfa’nın Suruç kentinde 33 kişinin hayatını kaybettiği, 100’e yakın kişinin yaralandığı Suruç Katliamı’yla ilgili davanın 3’üncü duruşması Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından T Tipi Cezaevi Kampüsü salonunda görülmeye başlandı. Polisin yoğun önlem aldığı duruşmaya, saldırıda yaralı kurtulan ve yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra CHP, HDP milletvekilleri ile çok sayıda siyasi parti yöneticisi katıldı. Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin hakkında bir önceki duruşmada mahkemeye getirilme kararı verilmesine rağmen duruşmaya getirilmedi. İstanbul ve Urfa barolarından avukatlar da duruşmada hazır bulundu.

NE OLMUŞTU?

20 Temmuz 2015’te Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Kobanê’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç’a gelenler Amara Kültür Merkezi’nde konakladı. Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklaması sırasında ise IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 33 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen görülen davada hiçbir gelişme yaşanmadı. 2 yıl içinde üç soruşturma savcısı, bir de mahkeme heyeti değiştirildi. Saldırıyla ilgili soruşturmaya, 23 Temmuz 2015’te “Dosya içerisinde bulunulan belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği” gerekçesiyle gizlilik kararı getirildi.

İDDİANAME 18 AY SONRA HAZIRLANDI

Katliamdan 18 ay sonra Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 213 sayfalık iddianamede biri başka suçtan tutuklu, IŞİD üyesi olduğu iddia edilen 3 kişi hakkında toplam 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.