IŞİD’in gerçekleştirdiği 10 Ekim Ankara Katliamı’na ilişkin 16 firari sanığın yargılandığı davaya bugün devam edilecek. Davanın avukatlarından Gündüz, “Sanıkların yakalanması konusunda çaba gösterilmiyor” dedi.

Katliamın çözümü için adım atılmıyor

Meral DANYILDIZ

IŞİD’in 10 Ekim 2015’te Ankara’da gerçekleştirdiği Gar Katliamı’na ilişkin 16 firari sanık hakkında açılan ve tutuklu sanık Erman Ekici’nin ‘insanlığa karşı suç’tan yargılandığı dava bugün Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edecek. 103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim 2015’te Barış Mitingi’ne yönelik saldırıya ilişkin IŞİD üyelerinden 16’sı firariyken, davanın avukatlarından Murat Kemal Gündüz bakanlıklar tarafından katliamın çözülmesine yönelik hiçbir adım atılmadığı görüşünde.


Bakanlıklar bilgi vermiyor

Dava öncesi konuşan Avukat Murat Kemal Gündüz, bu zamana kadar istedikleri belgelerin dosyaya bir türlü girmediğini kaydetti. Soruşturmanın genişletilmesi yönünde taleplerinin olduğunu dile getiren Gündüz, bütün sanıkların İçişleri Bakanlığı’nın sitesinde farklı kategorilerde arandığını ancak bunlarla ilgili dosyaya pek fazla delil girmediğini aktardı. Gündüz, “16 sanıktan 13’ü değişik kategorilerde, renklerle aranıyor. Biz de bakanlıktan şunu istiyoruz, madem bunların hepsini ayrı kategoride değerlendirebiliyorlar, demek ki ellerinde mutlaka bilgi var. Ama bu bilgileri istememize rağmen bakanlık ısrarla göndermiyor. Ayrıca bütün emniyet müdürlüklerinde şu ana kadar gözaltına alınmış örgüt üyelerinin fotoğraflı teşhisleri var. Bunların da verilmesini istiyoruz, gönderilmiyor. İstihbari bilgileri istiyoruz. İstihbarat Daire Başkanlığı reddediyor” dedi.

Dava tıkanmaya doğru gidiyor

Bugün yine yerine getirilmeyen taleplerinde ısrarcı olacaklarının altını çizen Av. Gündüz, davanın İçişleri Bakanlığı ve savcılıklardan gelen bilgi akışının zayıf olması nedeniyle tıkandığını aktardı. Gündüz, sözlerini şöyle noktaladı: “Sanığın kamplarda olduğuna dair istihbarat geldi diye bildirdiler. Bu kampların çoğu belli ölçüde Irak’ta. Ama bu kamplardan getirilmelerine yönelik, sanıkların yakalanması, yerlerinin tespit edilmesi konusunda çaba gösterilmiyor. Bunları yapacak olan biz değiliz. Biz yalnızca delilleri gösteriyoruz. Bunların geciktirildiğini bildiğimiz halde biz davamızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu da davaya çağrı yapmıştı. Çağrıda şu ifadeler kullanılmıştı: “Yeni katliamlara seyirci olmamak ve 2015’te yaşanan katliamların gerçek sorumlularının bir an önce ortaya çıkarılarak yargılanmasını sağlamak için 9 Haziran 2021 çarşamba günü saat 10.00’da herkesi Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmaya katılmaya, bizlerle birlikte adaletin takipçisi olmaya çağırıyoruz.”

Kamu görevlileri için önerge

Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar Meydanında yaşanan IŞİD'in canlı bomba saldırısının önlenmesinde ihmali bulunan kamu görevlilerinin tespit edilmesi amacıyla Meclis Başkanlığına bir araştırma önergesi sundu. Önergede şu ifadeler kullanıldı: "10 Ekim Katliamı aynı zamanda Türkiye yakın tarihinin seyrini tümüyle değiştirmiştir. Bu bakımdan, Katliamın arkasındaki ilişki ve ihmaller bütününe ışık tutmak ve 10 Ekim Katliamının önlenmesinde ihmali bulunan kamu görevlilerinin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması aciliyet taşımaktadır" dedi.