Maraş Katliamı’nın 39. yılı nedeniyle birçok ilde anma düzenlendi. Valilik yasağına rağmen Maraş’ta düzenlenen anmada konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Yıldız, katliamın izlerinin hâlâ hafızalarda olduğunu söyledi

Katliamın izleri hafızamızda taze

19-24 Aralık 1978 tarihleri arasında gerçekleşen ve resmi rakamlara göre 111 kişinin katledildiği Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenler dün birçok ilde anıldı. Maraş’ta da valilik yasak kararına rağmen anma düzenlendi. Katliamda yaşamını yitirenleri anmak için Maraş’a gitmek isteyenler, polis tarafından engellendi. Aralarında Alevi örgütlerininde bulunduğu kitle, Valilik yasağı gerekçe gösterilerek kente sokulmadı. Yapılan görüşmelerin ardından anmaya gitmek isteyen yurttaşlara kimlik kontrolü yapılarak izin verildi.

Gerçekleştirilen anmaya, Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eş Genel Başkanı Dursun Demirtaş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Aytuğ Atıcı ve Necati Yılmaz ve HDP milletvekilleri Mahmut Toğrul ile Müslüm Doğan da katıldı. Kitle katliama dönük tepkilerini göstermek ve yaşamını yitirenleri anmak için Yörükselim Mahallesi’nde bulunan Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği önünde bir araya geldi. Ellerinde karanfiller taşıyan kitle, buradan Cemevi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yurttaşlar yürüyüşte sık sık, “Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek” sloganları attı.

Yasaklara rağmen Maraş’tayız
Yapılan anmada tüm kurumlar adına yapılan açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Muhittin Yıldız okudu. Tüm yasaklara rağmen yine Maraş’ta olduklarını vurgulayan Yıldız, katliamın izlerinin hâlâ hafızalarda olduğunu söyledi. “Katliamın sorumlularını 39’uncu yılında bir kez daha lanetliyoruz” diyen Yıldız, şöyle konuştu: Maraş Katliamı, 19 ile 24 Aralık 1978 arasında gerici faşist güçlerce yapılan, Cumhuriyet tarihinin en vahşi katliamlarından biridir. Bebekler boğazlandı, çocukların gözleri şişlendi, baltalarla insan kıyımları yapıldı. Evler ve işyerleri ateşe verilip, yakıldı ve nihayetinde Maraş ile birlikte 13 ilde sıkıyönetim ilan edilerek, 12 Eylül askeri faşist cuntasının zemini hazırlanmış oldu.”

Katliamın failleri ödüllendirildi!
Katliamda resmi rakamlara göre 111 yurttaşın yaşamını yitirdiğini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katliamdan sonra Alevilerin yüzde 80’i kenti terk etmek zorunda kaldı. Evet, Maraş Katliamı geride kaldı. Ne yazık ki sorumlu olanlar ya hiç yargılanmadan kurtuldu ya da göstermelik yargılanıp berat etti. Çünkü Maraş Katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası, katliamcıların önce korunması, sonra zaman içinde suçsuz ilan edilmesiydi. Katliamın bir numaralı failleri devlet tarafından ödüllendirildi, Meclis’e milletvekili olarak girdi, itibar sahibi yapıldı.”

***

‘Unutmayacağız’

Alevi örgütleri ve demokratik siyasi örgütler, 19 Aralık’ta başlayıp 24 Aralık 1978’de sona eren Maraş Katliamı’nın 39’ıncı yıldönümüne ilişkin Ankara Tuzluçayır Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, Maraş’ın 39 yıldır kanayan bir yara olduğu vurgulandı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Mamak Şubesi öncülüğünde gerçekleşen basın açıklamasına Alevi derneklerinin yanı sıra ÖDP, HAZİRAN ve HDP de destek verdi. Demokratik Kitle örgütleri adına açıklamayı okuyan PSAKD Mamak Şube Başkanı Mustafa Demirtaş, “Katliamları unutmayacağız, hesap soracağız” dedi.