Vakıf üniversitelerindeki fahiş zam kervanına İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu da katıldı. Yüzde 10’u aşmayacağı sözü verilen ücretlere yüzde 200 zam yapıldı.

Kavram da kervana katıldı

İlayda SORKU

Taahhüdünü yok sayarak öğrencilere söylenenin daha üstünde zam yapan üniversitelere ise bir yenisi daha eklendi. İzmir’de bulunan Kavram Meslek Yüksekokulu, yıllık eğitim ücretlerine yüzde 200’e varan zam yaptı.

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’na yeni kayıt olacak öğrencilerin yıllık ücreti 42 bin TL’ye kadar çıkarken, hali hazırda üniversitede eğitimine devam eden öğrencilerin de yıllık eğitim ücretlerine fahiş bir artış yapıldı. Geçen sene yıllık 15 bin 300 TL ücret ödeyen bir Bilgisayar Mühendisliği öğrencisinin yıllık ödemesi yapılan son zamla 34 bin 700 TL’ye çıktı. 2021 yılında üniversiteye giren ve çocuk gelişimi bölümünde eğitimine devam eden bir diğer öğrencinin ücreti ise 15 bin TL’den 40 bin TL’ye yükseldi. Aşçılık bölümünde okuyan ve geçen sene yıllık 9 bin TL ödeme yapan bir öğrenciden ise bu yıl 27 bin TL ücret istendi.

‘İYİLİĞİNİZ İÇİN YAPTIK’

Kavram Meslek Yüksekokulu’nda okuyan ve BirGün’e konuşan bir öğrenci şunları söyledi: “Okula ilk geldiğimizde bize ‘Yıllık fiyat artışı kesinlikle yüzde 10’u geçmeyecek’ dediler. Ben okula ilk kayıt yaptırdığımda 15 bin TL civarında bir ödeme yaptım. Şu an yüzde 10 artması gerekirken bir anda yüzde 180 oranında zamla karşılaştım. 40 bin TL’nin üstünde bir ödeme çıktı. Okulu aradığımız zaman bizi azarlıyorlar. ‘Sizin iyiliğiniz için zam yaptık, ekonomik kriz var’ diyorlar. Anlamadığımız bir diğer şey zam oranının yüzde 10’u geçmeyecek ibaresi bulunan bir sözleşme imzalamadığımızı söylüyorlar. Yalnızca KVK metni imzalamışız. Bize söylenen tek şey bu. Okula gittiğimiz zaman yüzde 10 artış oranının reklamı olan pankartı kaldırdıklarını gördük. Biz verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz.”