Kaya Halısı Dokuma Atölyesi hizmete açıldı

BİRGÜN EGE

Fethiye Belediyesi ve S.S. Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde yapımı tamamlanan Kaya Halısı Dokuma Atölyesi hizmete açıldı.

Fethiye Belediyesi tarafından Türk patent ve marka kurumuna başvurusu yapılan, ‘Fethiye Kaya Halısı, Fethiye Kayaköy Halısı, Fethiye Halısı’ 20.11.2021 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesini almaya hak kazanmıştı

Coğrafi işaretin alınmasının ardından Fethiye Belediyesi ve Likya Fethiye Kadın Girişimi Kooperatifi, Kaya Halısı Dokuma Atölyesi için yoğun mesai harcadı. Çalışmaların ardından Kayaköy’e yapılan dokuma atölyesi, protokol temsilcilerinin katılımlarıyla, pandemi kurallarına dikkat edilerek hizmete açıldı.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Biz yok olmaya yüz tutmuş, Kayaköy halısını küçük bir ateş yakarak, önümüzdeki kuşaklara değerli bir hale getirebilmek, yeni bir iş kolu haline getirebilmek için ekonomilerine destek sağlayabilmeleri için önümüzdeki süreç boyunca bu bölgedeki gönüllü olmak isteyen bütün arkadaşlarımıza destek olmak istiyoruz” diye konuştu. Kayaköy Mahalle Muhtarı Metin Ekiz de, “Yaklaşık 60 yıl önce ninelerimizin, annelerimizden gelen kaya halısını hiçbir zaman unutmadık. Karaköy’ümüzü ziyarete gelen tatilciler bizlere soruyor; ‘Kayaköy’ünün neyi meşhurdur?’ Bizlerde kaya halısını, nohudu ve inciri meşhurdur diye söylüyoruz” dedi.

kaya-halisi-dokuma-atolyesi-hizmete-acildi-889220-1.

Kaya Halısı Dokuma Atölyesi açılışının ardından Kaya Halısı ve Fethiye Kilimi Sergisi, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla buluştu. Yöresel değerlerin tanıtımı ve yöresel sanat birikiminin gelecek kuşaklara aktarımı amacı ile düzenlenen “Kaya Halısı ve Fethiye Kilimi Sergisi”nin hayata geçmesine katkı sağlayan katılımcılara plaketlerini Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat ve Fethiye Belediye Başkanı Alim karaca takdim etti. 23 Kaya Halısı ve çok sayıda Fethiye kiliminin bulunduğu sergi 24 Haziran’a kadar açık olacak.

FETHİYE KAYA HALISI

Fethiye Kaya Halısı yöreye göç etmiş olan Türkmenler ile daha önceden burada yaşayan yerel halkın kültür etkileşiminden doğmuş ve 19. yüzyıl başlarından itibaren halı dokuması yaygınlaşmaya başlamıştır.

Dokumacılar tarafından geçmişten bu yana dokunan halılarda, motiflerin aslına sadık kalarak yorumlanan bitkisel motiflerin madalyon veya köşe-göbek tarzında dokuması ile oluşturulan Fethiye Kaya Halıları küçük boyutlu halılardır.

Tamamı el eğirme ve kök boyalarla yapılmış olan bu halılar çok renkli bir kültüre sahip olmasından dolayı parlak ve kontrast renklerden oluşur. Ana renk kırmızı ve lacivert olup, bunun yanında yeşil (zeytunen), mavi, siyah, beyaz ve turuncu renkler de ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.