TBMM Başkanı Kurtulmuş, 6 Şubat depremi sonrası bölgeye anında müdahale edildiğini savundu. CHP’li Tutdere, "Depremler sonrası paylaştığımız belgelerde, bölgenin adeta yok sayıldığını açığa çıkardık” diye tepki gösterdi.

Kaybedilen canları yok saydı
Fotoğraf: Depophotos

BirGün/ANKARA

AKP'li TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un önceki gün Adıyaman’da yaptığı açıklamada, depremlerin hemen ardından seferber olunduğunu söylemesi tepkiye neden oldu. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere “6 Şubatta meydana gelen ve 11 ilimizde büyük yıkımlarla on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan depremler sonrası ulaştığımız ve kamuoyuyla paylaştığımız resmi belgelerde, bölgenin adeta yok sayıldığını açığa çıkardık” dedi.

Deprem felaketinde ilk günlerdeki bölgeye "ulaşamama" sorununu unutan Kurtulmuş, "Hem kamu kurum ve kuruluşlarının ilk andan itibaren sahada çok etkin müdahaleleri, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın cansiparane çalışmaları o büyük felaketin, o büyük yıkıntının hemen ertesinde kısa süre içerisinde yaraları sarmak için seferber olundu" dedi. Kurtulmuş, deprem felaketinde asıl yaşananları gizleyen, iktidarın müdahale edemediği için kaybedilen canları yok sayan açıklamasına tepki gösteren CHP'li Tutdere, Adıyaman'ın adeta yok sayıldığını söyledi.

ADIYAMAN YOK SAYILDI

BirGün'e konuşan Tutdere “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, deprem bölgesine hava araçlarıyla müdahale yapılması için 142 hava aracı sahibi şirkete bölgeye destek olunup olunmayacağına ilişkin yazı yazdı. Yazıda Adıyaman yok sayıldı. İçişleri Bakanlığı, AFAD hemen deprem sonrası yapmış olduğu iç yazışmasında şehirleri tek tek saydı, Adıyaman yok” diye konuştu. Tutdere, özetle şunları söyledi:

"Belgelere bakıldığında Adıyaman’da hiçbir şey yokmuş gibi bir algı vardı. Ta ki Adıyaman’dan biz canlı yayınlara katılarak vahim tabloyu anlattıktan sonra harekete geçildi. Müdahale eksik kaldı. 2. Ordu var, destek istenebilirdi. Arama kurtarma, alet, ekipman eksikliği vardı. Müdahale çok gecikti. Bu gecikme de binlerce insanımızın yaşamına sebep oldu. Hükümet Adıyaman’ı afette de unuttu. Yani Adıyaman iki kere yıkıldı. Adıyaman’da insanlar iki kere öldü. Deprem sonrası 700 bin nüfuslu koca bir şehir eğer unutulmuşsa bu en az deprem kadar vahim bir sorundur. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da 6 Şubat tarihli depremler sonrası ağır hasar alan Adıyaman'a geldiğinde 'İlk birkaç gün Adıyaman’da istediğimiz çalışmayı yürütemedik bu nedenle sizden helallik istiyorum' dedi. Bu beyanlar, resmi belgeler ve sahada gördüklerimiz Adıyaman’ın depremde unutulduğunu, yok sayıldığını açıkça ortaya koymaktadır."