Çocuklar ve gençler salgın nedeniyle evlere tıkıldı. Çocuk ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Yasemen Işık, son dönemde kaygı ile ilgili sıkıntılarda ciddi artış olduğuna değindi: Olumsuz durumları olumluya çevirmek kendi hayatımız için yapabileceğimiz en önemli şey.

Kaygı ile ilgili sıkıntılar arttı

Covid-19, 7’den 70’e herkesi etkiledi. Çocukların yaşamlarındaki en önemli değişiklik ise okuldan ve arkadaşlarından uzakta kalıp eve tıkılmak oldu. Çocuk ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Yasemen Işık, salgınının çocuklar, gençler ve aileler üzerindeki psikolojik etkileri ile bunlarla baş etme yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.

Işık, son dönemde kendilerine en fazla kaygı ile ilgili sıkıntılarla kişilerine başvuruda bulunduğunu söyledi. Ergenlerde kendilerini bekleyen önemli sınavlarla nasıl başa çıkabileceklerine ilişkin kaygı artışının meydana geldiğini de bildiren Işık, salgın yüzünden çocukların oyun oynamaya gidemediğini, arkadaşlarıyla sosyalleşemediğini ve bunun da olumsuz psikolojik etkilere sebebiyet verdiğini anlattı.

Işık, çocukların güvensizlik yaşamaya başladığına vurgu yaparak, “Olumsuz durumları olumluya çevirmek kendi hayatımız için yapabileceğimiz en önemli şey. Daha önce olmayan korkular, altına kaçırma, kekemelik, uyku-yeme problemleri, sebepsiz ağlamalar, huzursuz olma, okulu ret ya da temizlik, titizlikle ve virüsle ilgili farklı takıntılar ortaya çıkabilir. Bunların hepsini şu an görebiliyoruz” dedi.

AİLE İÇİ İLETİŞİM GÜÇLENMELİ

Işık, çocuk ve gençlerde artan kaygıların nasıl giderileceği veya yönetileceğine ilişkin ailelere şu önerilerde bulundu:

♦ Bu sürecin bir ceza olmadığı, onların suçu olmadığı ve sadece bir süre korunmamız gerektiğinin anlatılması gerekiyor.

♦ Çocukların kaygısını gidermek amacıyla ev içi faaliyetler yapılmalı. Evde bir matem havası içerisinde ‘Bittik, çok kötü. Aylarca evden çıkamayacağız’ gibi konuşmalar yerine ‘Tamam bu hayatın bir parçası ama hayatımızın tek parçası bu olay değil’ düşüncesiyle hareket edilmeli.

♦ Aile içi faaliyetler, beraber kitap okuma, sohbet etme, aile büyükleriyle internet ortamında konuşma gibi evde etkinlikler gerçekleştirilebilir. Sağlık kuralları ve mesafeye dikkat ederek çocuğun çevresinde kendi yaş grubu çocuklarla görüştürülmesi sağlanabilir.

AA