Kayı işçileri: Öncelik emekçilerin olmalıdır

Haber Merkezi

TBMM'de komisyondan Genel Kurul'a gönderilen yasa teklifinde iflas eden şirketlerin alacaklısı konumundaki işçilerin aleyhine düzenlemeler tepki çekti. Öte yandan iflas eden Kayı İnşaat'ın işçileri alacakları için mücadeleye devam ediyor.

Kayı Holding’in Cezayirdeki şantiyesinde çalışan ve 2 yıldır ücretleri ödenmeyen Kayı İnşaat Ankara’da Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yaparak “Batık Kayı İnşaat şirketinin karşısında, işçilerin alacaklarını, haklarını koruyun” dedi.


İnşaat-Sen'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile görüşmüştük. Kayı inşaat işçilerine bir söz verdi, Kayı işçilerinin alacakları meselesini çözeceğini söyledi. Bu sözün üzerinden tam 2 ay geçti, hala somut bir adım yok. Biz sadece söz değil, somut adım bekliyoruz. İşçileri, bankalarla, diğer sermaye şirketleriyle baş başa bıraktılar. Buradaki sorun, batık şirketlerin karşısında işçileri korumayan hukuktur. Kayı inşaat işçilerinin hakkını alabilmesi için herkesi göreve çağırıyoruz. Cezayir’de greve çıktığımızda; şantiyede çalışan Pakistan ve Vietnam işçileri için hükümetleri devreye girdi, işçiler haklarını aldılar. Biz Türkiye’de hakkımızı alabilmek için aylardır bekliyoruz"

Açıklamada alacaklar için önceliğin bankalar değil işçiler olması gerektiği de vurgulandı. İnşaat-Sen'in açıklamasında konuya ilişkin şunlar söylendi; "Yarın (Bugün) konkordato davası görülecek. İflas kararı da çıksa, konkordato kararı da çıksa öncelik işçilerin olmalıdır. Biz bugün burada pandemiden dolayı 10 kişiyiz ama biz hakkını alamayan 360 işçiyi temsil ediyoruz. Buradan Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz. Biz yazın sıcağında, ailelerimizden uzakta çalışıp, alın terimizin karşılığını alamazken neden bu ‘patronlar ne yapıyor’ diye sormuyorlar. Her geldiğimizde bizi teselli edip gönderiyorlar.