Kayıp çocukların bilgisi yok

Dilan Esen

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kaybolan çocukların sayısına ilişkin bilgi vermedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Bakan Yanık’a 9 Mart’ta, 2011-2022 yılları arasına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gözetimi altındayken kaybolan çocuklar ile koruma altındaki çocukların sayısını sordu. Bakan Yanık, önergeyi 29 Mart’ta yanıtladı.


Koruma altına alınan çocukların, kuruluşa uyum, akran etkisi, aile, akraba yanına izinli gitme sonrası teslim edilmeme gibi nedenlerle geri dönmediklerini söyleyen Bakan Yanık, “Kuruluştan izinsiz ayrılan çocuklar ivedilikle kolluk kuvvetlerine bildirilmekte, bulunarak kuruluşa veya en yakın sosyal hizmet kuruluşuna teslim edilmesi talep edilmekte, ayrıca çocukların ailesine bilgi verilmektedir. Çocuğun durumu sürekli takip edilmekte ve kolluk kuvvetlerinden bilgi talep edilmektedir” dedi.

Yanık, İzinsiz ayrılan çocukların bazı durumlarda kendi istekleriyle kuruluşa döndüğü, bazı durumlarda ise kolluk kuvvetleri tarafından bulunarak veya izinli gittikleri aile ya da akrabaları tarafından teslim edildiğini belirtti. Ancak Bakan Yanık, kaybolan çocukların sayısına ilişkin bilgi vermedi.

SİTEYE YÖNLENDİRDİ

Yanık, yanıtında veriler için Bakanlığa ait ‘www.aile.gov.tr/chgm/istatistikler/’ adresine yönlendirdi. Söz konusu internet sitesinde ise yalnızca 2020 yılına ait veriler yer alıyor. Ancak bu verilerde de koruma altındayken kaybolan çocukların sayısına ilişkin bir bilgi bulunmuyor. Buna göre 2020 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gözetiminde toplam 13 bin 524 çocuk bulunuyordu.

Veriler şöyle:

• Koruma Altına Alınmadan Aile Yanında Destek Verilen Çocuk: 129 bin 422
• Toplam Evlat Edindirilen Çocuk: 17 bin 896
• Koruyucu Aile Yanında Bakımı Sağlanan Çocuk: 7 bin 864
• Koruyucu Aile Sayısı: 6 bin 481
• Özel Kreş ve Gündüz Bakım Evlerinde Ücretsiz Bakılan Çocuk: 2 bin 663