Son bir yılda suya yüzde 144 zam yapan ve her ay TÜFE oranında zam yapmaya devam MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kayıp kaçak su oranı yüzde 41’leri buluyor.

Kayıp kaçak suya karşı bir önlem yok
Fotoğraf: İHA

Berkay SAĞOL

Suya geçen ağustos ayında yüzde 25, 2022 yılının genelinde ise yüzde 144 zam yapan MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (MASKİ) yüzde 41’leri bulan kayıp kaçak su için gerekli yatırımları yapmaması ve önlem almaması milyonluk zararlara neden oluyor.

MASKİ’nin 2021 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre 66 milyon 185 bin metreküp su sarfiyatı hesaplandı. Bu sayılara yüzde 41’lik kayıp kaçak su oranı da eklendiği zaman MASKİ’nin kaynağından 93 milyon 320 bin metreküp su pompalanıyor. 27 milyon 135 bin metreküp olan kayıp kaçak su oranının kasım ayı güncel su fiyatları üzerinden hesaplandığı zaman, kaybın ekonomik değeri 476 milyon 219 bin TL. Bu rakamın ise her ay yurttaşların ödediği faturalardan karşılandığı belirtildi.

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer ise, 476 milyon TL’lik su faturasının yurttaşlara yansıtıldığnıı reddetti. Aydınyer, MASKİ kurulduğunda yüzde 54 olan kayıp kaçak oranı yapılan yatırımlarla yüzde 34,52’ye düşürüldüğünü söyledi.

Manisa Yurttaş İnisiyatifi, tüm Manisa halkına MASKİ’nin bugün gerçekleştireceği genel kurul toplantısına katılmaları için çağrı yaptı. Millet İttifakı’nın bileşenleri olan siyasi partilerin oluşturduğu altılı masanın Manisa’daki 6 il başkanı da, MASKİ’nin bugün gerçekleştireceği toplantıya katılacak. Manisa’daki milyonlarca liralık kaçak kayıp su konusunun görüşüleceği toplantıda başkanlar, CHP ve İYİ Parti’nin su fiyatlarında yüzde 50 indirim yapılması ile verdiği önergeyi takip edecek.

MANİSA HALKI FATURALARA TEPKİLİ

Manisa Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Uğur Doğan su faturalarından hat bakım işletim bedeli adı altında hukuka aykırı bir bedel tahsil edildiğini söyledi. Doğan, “Biz onu yargıya taşıyarak iptal ettirdik. Karar önceki gün elimize ulaştı ve MASKİ’nin 624 bin aboneden aldığı bu ücreti iade etmesinin yolu açıldı. Su zamlarına karşı iki yıldır çok ciddi şekilde mücadele ediyoruz ve Manisa halkı da ödediği rakamlara tepkili. Biz Manisalı yurttaşlar olarak katı atık toplama bedellerinin de rastgele belirlenip tahsil edilmesini yargıya taşıdık ve MASKİ orada da geri adım atmak zorunda kaldı. Bu bedeller tamamen iptal edilmedi ancak belirlenen tarifeleri su tonaj miktarına bağladılar” dedi.

Doğan şunları söyledi: “Kaçak oranı ise ayrı bir konu. Ben yayımlanan tüm raporları incelediğimde hesapladım yüzde 41 oranında bir kayıp kaçak su olduğunu gördüm. MASKİ’nin ‘Hayır yüzde 41 değil yüzde 34,52 demesi bile bu durumun vahametinin kabulü. Yüzde 34,52 kayıp kaçak oranın ekonomik karşılığı da yaklaşık 400 milyon TL. Tek sorunun aradaki 76 milyon TL olduğunu düşünüyorlar. MASKİ’nin 2023 yılı gelir gider tablosu tahminlerine baktığımız zaman ise gider toplamının 2 milyar 310 milyon TL, gelir toplamının ise 1 milyar 400 milyon TL olarak öngörüldüğünü görüyoruz. Daha şimdiden idarenin gideri ile geliri arasındaki fark 910 milyon TL yani giderin gelirden yüzde 65 daha fazla olduğunu görüyoruz. Bütçedeki harcama kalemlerine bakıldığında da yüzde 41’lik su kayıp kaçaklarının giderilmesi veya azaltılmasına yönelik hiçbir harcama kalemi görülmüyor.”