Cumartesi Anneleri eylemlerinin 25. yılında polis engeline rağmen Galatasaray Meydanı’na karanfil bıraktı. Kayıplarından da Galatasaray’dan da vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Anneler, “Failler ortaya çıkana kadar hesap soracağız’’ dedi

Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz

Gözaltında kaybedilen ya da faili meçhul cinayetlerle öldürülen yakınları için 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” diyerek oturma eylemine başlayan Cumartesi Anneleri'nin mücadelesinin üzerinden çeyrek asır geçti. Adalet mücadelesi vermeye devam eden anneler, eylemlerinin 25’inci yılında 91 hafta önce kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı’na gitti. Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen anneler, polis engeliyle karşılaştı. Polis bariyerlerinin önünden meydana karanfil bırakan Cumartesi Anneleri, "Kayıplarımızdan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırdık" dedi.

21 Mart 1995’te gözaltına alındıktan sonra cenazesine kimsesizler mezarlığında ulaşılan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, Galatasaray Meydanı’na ilk olarak 1995 yılında çıktıklarını hatırlattı. Pek çok anneyi Galatasaray Meydanı’nda kaybettiklerini söyleyen Ocak, “Kardeşlerimizi kaybettik. Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

TORUNLAR SAHİP ÇIKIYOR

Burada konuşan 1994’te gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç ise meydanda yüzlerce insanın ahının olduğunu ifade etti. Karakoç, şu ifadeleri kullandı: “Gençliğimizi verdik bu meydana. İnsanlar kaybedilmesin diye geliyoruz bu meydana. Çeyrek asırdır buradayız. Bin yılda geçse vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkenin ayıbı bu. Binlerce insanı vahşice yok ettiler. Torunlar sahip çıkıyor artık buraya. Torunlarının çocukları artık sahip çıkmaya başladı. Bu sizin ayıbınız.”

ANNEM ALACAKLI GİTTİ

12 Eylül 1980’de kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren de şöyle konuştu: “Annelerimiz burada evlatlarını aradı. Evlatlarının cesetlerini aradı. Annem devletten alacaklı gitti. Annelerimizin buradan alacağı var. Gözaltında kaybetmek insanlık suçudur. Bu suçu işleyenlerden mutlaka hesabı soracağız. Failler ortaya çıkana kadar sizden hesap isteyeceğiz.”