Kayısıya siyanür karıştırmayın

Haber Merkezi

Malatya Çevre Platformu, Arguvan ilçesinin Şotik köyünde maden faaliyetleri için planlanan sondajlara karşı açıklama yaptı. Bölgenin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu belirtilen açıklamada, “Arguvanlılara çağrımızdır. Gelin birlikte duralım, siyanüre topraklarımızda geçit vermeyelim” dendi. Açıklamada Malatya’nın ilçelerinde faal durumda 753’e yakın maden başvurusunun olduğu ifade edildi.

Sondaj faaliyetlerinin Yoncalı Barajı’nın havzasında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Birincisi maden faaliyetleri olursa bu baraj suları siyanürle, sülfürük asit gibi kimyasallarla zehirlenecek. Yarın bu sularla Arguvan Ovası sulanacaksa getireceği ölümcül tehlikedir. İkincisi de eğer devlet barajı iptal edip madeni tercih ederse Yine Arguvan ovası susuz kalacak. Bereketli topraklarımızın siyanürle zehirlenmesine izin vermeyelim” ifadelerine yer verildi.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün yüzlerce sondaj kararı aldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Maden olursa sularımız kuruyacak, ciğerlerimiz yanacak, çiçeklerimiz açmayacak. Birilerinin rant alanı olmasına izin vermeyelim. Şu an bu sondaj yapılan yer, yöre halkınca kutsal sayılan Emir Hasan Ziyareti’nin yanında bulunan, aynı zamanda köyün en eski ve tarihi mezarlığı bulunuyor. İnsanlarımızın kutsalına dokunulmasını kabul etmiyoruz. Diğer yandan Harabe denilen bu bölgede tarihi bir yerleşimin kalıntılarının bulunması bakımından arkeolojik sit alanıdır.”