Yasaya göre ‘tehlikeli’ olarak nitelendirilen köpek türlerini kısırlaştırma/çip taktırma süresi 14 Ocak’ta bitiyor. Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder kendilerini zor bir sürecin beklediğini vurguladı.

Kayıt altına aldırın hayvanlar yaşasın

Yağmur Beril VAROL

Hayvanları Koruma Kanununun geçici üçüncü maddesinde 14 Temmuz’da yapılan değişiklikle, pitbull terrier, japanese, tosa, dogo argentino, fila brasilerio gibi “tehlikeli” sınıfına dahil edilen köpeklerin kısırlaştırılması, çip takılması için tanınan süre 14 Ocak’ta yani bugün sona eriyor. Yeni dönem öncesi bazı il ve ilçelerde çok sayıda “tehlikeli ırk” kabul edilen köpeklerin, sorumluluk almak istemeyen sahipleri tarafından sokağa terk ediliyor.


Geçen haftalarda Gaziantep’te 4 yaşındaki Asiye Ateş, oturdukları sitenin bahçesinde saldırganca yetiştirilmiş sahipli pitbull cinsi iki köpek tarafından saldırıya uğradı. Olayın kamuoyuna yansımasının hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum” demişti. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir İl Temsilcisi Esin Önder, Türkiye’de yalnızca 200 ilçede barınak olduğunu söyleyerek “Bu canlar nereye konacak?” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından sonra birçok belediyenin köpekleri toplattığını belirten HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Türkiye’de 1300 ilçeden sadece 200 tanesinde barınak varken, toplanan bu canlar nereye konacak. 14 Temmuz 2021 tarihli genelgeye göre yasaklı tabir edilen köpeklere, sahip olanlar için kısırlaştırma ve çip taktırma şartı çıktı. Tarım Müdürlüklerinde kayıt altına alma ve ağızlıklı ve tasmalı gezdirilme kaydıyla bu canlara el konulmayacaktır. Ancak çoğu yasaklı ırk sahibini kısırlaştırma ücretini ödemeye gücü yetmediği için ya terk edilecek ya da barınakları dolduracaktır. Gaziantep’teki olaylarının tekrarlaması, ayrıca yuvalandırılmayacağı için hayat boyunca barınaklarımızı dolduracak ve sokak hayvanlarına yer kalmayacaktır” dedi.

Önder, “Önümüzde zor bir süreç bizi bekliyor” dedi ve ekledi: “Tehlikeli ırk olarak kabul edilen çok sayıda hayvanın sokağa salıverildiği bilgisi bizlere de geldi. Köpekler sahiplerinde kalsın, sokağa terk edilmesinler diye, iki hafta önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e mektup yazdık. Kısırlaştırma konusunda yardım etmezseniz, tüm sokaklar köpeklerle dolacak, dedik, uyarımızı yaptık. Başkanımız bu konuda çok duyarlı. Veteriner Hekimler Odası ile belediyenin işbirliğinde bir çalışma başlatılacağını öğrendik. Geçen gün de Tunç başkanımızı ziyaret ettik. Öncelikle yasaklı köpeklerden kısırlaştırma çalışmasının başlamasını istedik. Veteriner Hekimler Odası bu işin organizasyonunu yapıyor. Zor durumdaki yasaklı köpeklerin kısırlaştırılmasına geçen gün itibariyle başlandı. Adana’da 70 köpek barınağa alınmış haberi geldi. İzmir’de böyle bir şey yok. Köpekler kentimizde, geniş alanlara sahip barınaklarda yaşatılıyorlar. Köpek besleyen hayvanseverler, lütfen köpeklerini tasmayla, ağızlarında ağızlıkla gezdirsinler. Her şeyden önce kısırlaştırsınlar, kayıt altına aldırsınlar. Bunları yapın ki, o hayvanlar, ömürlerinin sonuna kadar sizinle yaşasınlar.”