Kayıt dışı çalışmanın faturası da emekçiye!

Mersin Serbest Bölge’de, Gümrük Müdürlüğü ile kolluk güçleri tarafından yapılan denetimler nedeniyle kayıt dışı, sigortasız çalıştırılan yüzlerce işçi yine fabrikalara alınmadı. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), bu denetimlerde kaçak işçi çalıştıran patronlara yönelik hiçbir yaptırımda bulunulmadığına dikkat çekerek, “Olan yine işçiye oluyor. Zira işe gidemediği gün ücretinden kesiliyor” açıklaması yaptı.

Mersin Serbest Bölge’de Gümrük Müdürlüğü ve kolluk güçlerinin bu ay başlattığı denetimler devam ediyor. Bu denetimler kapsamında fabrikalarına gelen işçilere serbest bölge girişinde kimlik kontrolü yapılıyor, giriş kartı olmayan işçiler serbest bölgeye sokulmuyor.

Patronlara ceza yok
Bölgede önceki gün yapılan denetimler nedeniyle yine kayıt dışı çalıştırılan, bu nedenle giriş kartı olmayan yüzlerce işçi, serbest bölgeye alınmadı. Uygulamaya tepki gösteren DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği, kayıt dışı işçi çalıştıran patronlara hiçbir ceza verilmezken, serbest bölgeye alınmadığı için çalışamayan işçilerin ücretinde kesinti yapıldığını duyurdu.

Sendikadan yapılan açıklamada, “Denetim, giriş kartı olmayan işçiyi serbest bölgeye sokmamaktan ibaret. Olan yine işçiye oluyor. Zira işe gidemediği gün ücretinden kesiliyor. Denetimler serbest bölge girişinde değil, fabrikalarda yapılmalı ve kaçak işçi çalıştıran patronlara ceza kesilmelidir. Serbest bölgede sigortasız çalışma son bulmalıdır” dendi.