Kaymakama göre görüntüler kurgu, askere yapılanlar taciz

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün ve bir kaç muhabirin Roboski'de bulunan Şirit Yaylası'nda askerler tarafından saldırıya maruz kalması hakkında Uludere Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan görüntülerin kurgu olduğunu söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Şivgan askerin köylülerin yürüme ihtimali nedeniyle 35-40 derece sıcak altında, "zor koşullarda bekleme fantezisi olmadığını", askerlerin günlerdir çektiği sıkıntı nedeniyle kendi psikolojisinin de bozulduğunu söyledi.

Aşırı güç kullanımı konusunda kendisinin de duyarlı olduğunu anlatan Kaymakam, bir milletvekilinin askerlerce çembere alınmasının aşırı güce girip girmediği sorusuna Şivgan, "35-40 derece sıcaklıkta yaklaşık 2 haftadır bekleyen asker var. Sürekli onu taciz etmeye çalışıyorsunuz üzerine yürüyorsunuz. Böyle tepki olmaz. Sürekli insanları irite ettiğiniz zaman arkadan da basın mensupları çekmiş olduğu görüntüler tek taraflı bir görüntü" karşılığını verdi.

"BİZ BUNU YAPMAK ZORUNDAYIZ"
"O görüntüler kurgu mu?" sorusuna ise Uludere Kaymakamı'nın yanıtı "Kesinlikle. Hiç göründüğü gibi değil. Görüntüleri baştan sonra izledim, son derece sabırlı davranıyorlar. Bu arkadaşlar görevini profesyonelce yapıyorlar" oluyor.

Kaymakam Şivgan, "Halk istiyor ki, yasaları çiğneyeceğiz. Biz bunu yapmak durumundayız, bizi engelleyemezsiniz. Buranın ne özelliği var? Diğer sınır bölgelerindeki insanlara haksızlık. O zaman onlar da karşı taraftan sigara, içki, hayvan getirsinler" diyor.

Halkın geçimini nasıl sağlayacağına ilişkin Uludere Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan, "Diğer sınır bölgelerindekiler ne yapıyorsa, buradakiler de onu yapsın" cevabını verdi.

İbrahim Halil Şivgan, Uludere'de bir ay içinde 15 yaşında iki çocuğun intihar ettiğini, 15-16 yaşındaki kız çocuklarının 2'inci, 3'üncü eş olarak evlendirildiğini bölgenin böylesi sorunları olduğunu belirtip, "Ferhat Bey neden bunların peşine düşmüyor?" sorusunu yöneltti.

HDP'li vekil: Asker bana silah doğrulttu