Bursa Kirazlıyayla’da maden işleten Meyra şirketinin yeni projesi flotasyon tesisinin tanıtımının yapıldığı toplantıyı, kaymakamlık organize etti. Şirket yetkililerin projeyi tanıttığı toplantıya çevre örgütleri ise çağırılmadı

Kaymakamlık halktan değil şirketten yana

GÖKAY BAŞCAN

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla’da çinko, kurşun madeni işleten ve flotasyon tesisi açmak isteyen Meyra şirketinin projesini tanıttığı toplantının çağrısını Bursa Yenişehir Kaymakamlığı yaptı. Yenişehir Belediyesi Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Sitesi’nde yapılan toplantıda, şirket yetkilileri projeyi savundu.

Lübnanlı Maden Şirketi Meyra’nın halktan gelen tepkiler üzerine ‘yanlış anlaşılmaları’ düzeltmek üzere yaptığı toplantıya çevre mahallelerinden 30 civarında yurttaş ve sadece 4 muhtar katıldı. Toplantıya Yenişehir kaymakamı Suat Seyitoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, AKP Yenişehir İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç’ın da katılması dikkat çekti.

Vali beyin talimatıyla…

Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu çevre örgütlerinin insanları yanlış bilgilendirdiğini savunarak, valilikten gelen talimatla toplantıyı düzenlediklerini ifade etti. Seyitoğlu, “Orada ne oluyor ne bitiyor vatandaşlara kendilerinin anlatmalarını istedik. Vali bey ile beraber, vali beyin talimatıyla. Sonuçta özel şirket ama ciddi şekilde yanlış bilgiler devam ettiği için biz de o bilgilenmeyi doğru yapın dedik. ÇED raporunuz var mı? Onunla ilgili endişeleri olan vatandaşlarda bunu soracak, siz de cevaplayın. Onlarda bu şekilde bir şey yaptılar, faydalı da oldu. Ben takip ettim gayet zor, her anlamda sorularda sorulmuş oldu. Böyle olması gerekiyor zaten, bilgilenme olacak. Bilgilenme olmazsa zaten başka sıkıntılar oluyor” dedi.Yanlış bilgileri kim veriyor sorusuna ise Seyitoğlu “Karşıda bir platform var” cevabını verdi.

Sadece şirket yetkililerin katıldığı toplantıda, kimin doğru kimin yanlış söylediğinin ortaya konacağını belirten Seyitoğlu “Diğer platform sürekli bir şeyler söylüyor. Bunlar bir şeyler söylüyor. Kim doğru kim yanlış bunu ortaya koymamız gerekiyor ki tepkimizi net olarak ortaya koyalım. Biz burada bir tarafı tutmuş gibi değiliz ki” diye konuştu.

İstesek izin vermezdik

Kaymakam Seyitoğlu platformun basın açıklamalarına izin verdiklerini belirtti ve ekledi: “Yani biz belki 5 ya da 10 defa basın açıklamasına izin verdik. Karşı tarafta konuşacak. Karşı tarafta bu basın açıklamasında beyan edilen şeyleri açıklama hakkına sahiptir. Biz olaya böyle bakıyoruz. O diğer tarafa hiçbir zaman basın açıklaması yasağı getirmedik. Getirebiliriz de ama getirmedik. Buna inananlar var inanmayanlar var. Yani biz her iki tarafı dengeli götürüyoruz.”

‘Yanlış bilgilendiriyorlar’

Meyra Madencilik Genel Müdürü Şümeyra Eşgün ise ’ÇED Olumlu Kararı’ aldıklarını ancak çevre örgütlerinin halkı ‘yanlış bilgilendirmesinden’ dolayı halkta büyük tepkiler oluştuğunu belirtti. Eşgün “Toplantıyı kaymakamlık organize etti. Bazı yanlış anlaşılmalar oluyor, çevre örgütleri halkı yanlış bilgilendiriyor. O yüzden de halkta bize büyük bir tepki oluştu. Halktan gelen şikâyetler yüzünden kaymakamlık, program düzenledi. Teknik kişileri çağırın, konuyu tamamen anlatsınlar, ben ilçemde sakinlik istiyorum dedi. Kaymakamlığın isteği üzerine arkadaşlarımız gitti konuştu. Programa Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın da katıldı” dedi.

Halktan katılım çok az

Kaymakamlığın çağrı yaptığı toplantıya, maden şirketinin katılacağı için gitmediğini belirten Mustafa Kındıl “Köy halkının yüzde 80’i toplantıya gitmedi. Giden sayısı 30’u geçmez. Biz köyümüzde bu tesisi istemiyoruz” dedi.

Göletimize göz diktiler

Kurulacak tesisin evine 60 metre yakınlıkta olduğunu söyleyen Hüseyin Tekin “Madeni çıkarttıkları yerde önceden gölet vardı, gölet kurudu. Şimdi tesisi yapacakları yerin bitişiğinde de başka bir gölet var, gözünü ona diktiler. Biz o göletten bağımızı, bahçemizi suluyoruz. Hayvanlarımız oradan su içiyor. Maden bölgesinde kuş bile uçmuyor” ifadelerini kullandı.

***

Flotasyon nedir?

Flotasyon veya yüzdürme yöntemi, üretilecek cevherin su sevme ve su sevmeme özelliklerini kullanarak sıvı içerisinde kabarcık oluşturarak diğer malzemelerden ayrılmasını sağlayan bir zenginleştirme yöntemidir.