Türkiye devrimci hareketinin önemli isimlerinden İbrahim Kaypakkaya’yı anmaları nedeniyle Bursa’da 24 kişi hakkında “suçluyu övmek” iddiasıyla açılan dava, adliye önünde protesto edildi.

Türkiye devrimci hareketinin önemli isimlerinden İbrahim Kaypakkaya’yı anmaları nedeniyle Bursa’da 24 kişi hakkında “suçluyu övmek” iddiasıyla açılan dava, adliye önünde protesto edildi. Açıklamada Cankıran “İşkenceyle katletmek suç değil de, halkı savunan devrimcileri anmak mı suç?” diye sordu.
2008 ile 2010 yıllarında katıldıkları çeşitli eylemler nedeniyle Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Dersim Derneği üyeleri ve Özgür Gelecek gazetesi okurlarına açılan davalar, Bursa Adliyesi önünde protesto edildi.
Eylemlere katılan 24 kişi hakkında Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Ordusu'nun (TİKKO) kurucusu İbrahim Kaypakkaya'yı övdükleri gerekçesiyle "suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla dava açıldı.
Adliye önünde Bursa Demokrasi Platformu, DHF, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Partizan, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'nun (BDSP) ve Bursa Dersimliler Derneği'nin de aralarında bulunduğu birçok örgütün katıldığı dünkü (4 Nisan) eylemde, topluluk adına Hüseyin Cankıran basın açıklaması yaptı.
Cankıran, savcı ve polisin yasal ve meşru eylemleri yasadışı gösterdiğini söyleyerek "ilerici ve devrimci insanları, kurum ve çalışanlarını, hazırladığı uydurma delillerle kendince suçlu ilan ettiğini" dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Düşüncelerinden dolayı, aylarca işkence yaparak katletmek suç değil de, hiçbir çıkar gözetmeksizin halkın mutluluğu ve ülkenin bağımsızlığını savunan bu devrimci önderleri anmak mı suç?"
1968'in önde gelen isimlerinden olan ve 1973 yılında ağır işkenceyle öldürülen Kaypakkaya'yı andıkları gerekçesiyle mahkemeler, daha önce sanatçılar Ferhat Tunç ve Pınar Sağ'ın da aralarında bulunduğu birçok kişiye ceza vermişti. ETHA