Uzun süredir gündemin ilk sırasında yer alan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Meclis maratonu başlıyor. Bugün 15.00'te başlayacak oylamada Gül ve Çakmakoğlu yarışacak

EVRIN GÜVENDİK ANKARA

TBMM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak ilk tur oylamaya, AKP, MHP, DTP ve bağımsız milletvekilleri katılacak. CHP ve DSP ise Erdoğan'ın "uzlaşma" konusundaki sözünü yerine getirmediği gerekçesiyle oylamaya katılmayacak. Geçen mayıs ayında yaşanan 367 krizi ise CHP ve DSP'nin tutumuna rağmen MHP ve DTP'nin oylamalara girecek olması nedeniyle bu kez yaşanmayacak.

İLK TUR NAFİLE TUR OLACAK
Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak ilk turda, cumhurbaşkanı adayının 367 oy olması gerektiği için, Abdullah Gül'ün seçilmesi beklenmiyor. Yapılan hesaplamalar ise Gül'ün ancak üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilebileceğini ortaya koyuyor. 22 Temmuz seçimlerinin ardından AKP, Meclis'te 341 milletvekili ile temsil edilirken, Köşk seçimi oylamalarını Meclis Başkanı Koksal Toptan'ın yönetecek olması nedeniyle Gül'e partisinden 340 oy gelecek. Gül'ün destek beklediği parti olan ve Meclis'te 20 milletvekili ile temsil edilen DTP ise Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamalara katılacak. Ancak DTP'nin Gül'e destek vermeyeceği kaydediliyor.

Genel Kurul'daki oylamalara katılacak olan 70 milletvekiline sahip MHP ise kendi adayı Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu'nu destekleyecek.

BAĞIMSIZLAR NE YAPACAK?
Genel Kurul'daki oylamaya BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, Hakkari Bağımsız milletvekili Hamit Geylani, Tunceli Bağımsız Milletvekili

Kamer Genç ile Şanlıurfa Lilletvekili Seyit Eyüboğlu'nun katılması beklenirken, bu isimler arasında da sadece Yazıcıoğlu ile Seyit Eyüboğlu'nun Gül'e destek vereceği kaydediliyor. Abdullah Gül ise son güne kadar destek ziyarederini sürdürecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 24 Ağustos, üçüncü turu 28 Ağustos ve dördüncü turu da 1 Eylül'de gerçekleştirilecek.