Kayyum atamalarına bir tepki de Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan geldi

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına bir tepki de Türkiye Yazarlar Sendikasından geldi.

Sendikanın yaptığı açıklamada, "Beka sorunu varsa sebebi zengini daha zengin eden ekonomik politikalardır" denilerek, "İnsanların çok çok kısıtlı da olsa demokratik bir zemin içinde siyaset yapmasının engellenmesinin sonucunun ne olacağı düşünülüyor?" sorusu soruldu.

Açıklamada, "Daha dört ay önce devletin denetim organlarından geçerek aday yapılmış, girdikleri seçimlerde halkın yüksek oranda oylarını almış belediye başkanlarının “teröre hizmet ettikleri” yalanına insanların inanabileceğini düşünüyor. Daha önceki kayyım atamalarından sonra bu belediye kurumlarında yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluklar bir bir ortaya döküldükçe kimlerin “beka”sının tehlikeye girdiği daha net görülmeye başlamıştı" ifadeleriyle kayyum atamaları eleştirildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"İktidarın iddia ettiği gibi bu ülkenin “beka” sorunu varsa bu; iktidarın amentü gibi bellediği, neoliberal ve zengini daha zengin eden ekonomik politikalar; ülkenin emekçisini, üreticisini üretimden kopararak ülkeyi dışarıdan gelecek paralara, dövize mahkûm eden siyasetten kaynaklanıyor. Halk, her geçen gün açlığa, yoksulluğa ve eğitimsizliğe mahkûm ediliyor. İktidar; bu gerçekleri topluma anlatmaya çalışan muhalif yapı ve bireyleri de yönelttiği faşizan baskılarla susturmaya, gerçekleri gözlerden kaçırmaya, gizlemeye uğraşıyor.

Bu nedenle, daha dört ay önce devletin denetim organlarından geçerek aday yapılmış, girdikleri seçimlerde halkın yüksek oranda oylarını almış belediye başkanlarının “teröre hizmet ettikleri” yalanına insanların inanabileceğini düşünüyor. Daha önceki kayyım atamalarından sonra bu belediye kurumlarında yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluklar bir bir ortaya döküldükçe kimlerin “beka”sının tehlikeye girdiği daha net görülmeye başlamıştı. İnsanların çok çok kısıtlı da olsa demokratik bir zemin içinde siyaset yapmasının engellenmesinin sonucunun ne olacağı düşünülüyor?

Siyasi alanda bu antidemokratik müdahaleler bireylerin düşünce ve siyasi tercihlerinden ötürü şiddete ve haksızlığa uğramalarına da yol açıyor. İşte geçen gün Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri “Her şey çok güzel olacak” dediği için AKP'li Bergama Belediyesi tarafından sürgün edildiği gibi sürgün edildiği yerde de darp edildi.

İşte; kalemini, sadece ülke edebiyatının daha nitelikli, daha insani, daha estetik, daha güzel bir edebiyat olması için kullanan eleştirmen Ayşegül Tözeren'in “ihbar” var denilerek gözaltına alınması... Suçuysa ülkenin mahkûm edildiği gericiliğe, dinci karanlığa karşı hem bir aydın hem de bir kadın olarak sorumluluğunu yerine getirme çabası.

Ülkeyi yöneten antidemokratik koalisyonun ortaklarının yalanlarına insanlarımız teslim olmayacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar topluma gerçekleri anlatmaya çalışacak insanlar, vicdanlar susturulamayacaktır. Kalemlerimizle BİZ BURAYADAYIZ..."