HDP’nin kazandığı Mardin, Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri’ne kayyum atanmasının ikinci yılı. HDP’li Beştaş, kayyumlardan hesap sorulacağını söyledi. CHP’li Torun halk iradesinin hiçe sayıldığını bildirdi.

Kayyum rejimi ikinci yılında

Hüseyin ŞİMŞEK

Son yerel seçimlerde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 62,93, Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 53,86 ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 56,24 oy oranı ile kazanan HDP, üç büyük kenti yalnızca dört buçuk ay yönetti. Saray, başkanları görevden alarak yerlerine valileri atadı. Belediye eş başkanları ise uzun süre yargılandı, çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. İki yıl önce, 19 Ağustos’ta Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ni valiler aracılığıyla yönetmeye başlayan iktidar, daha sonra HDP yönetiminde olan 56 belediyeye daha kayyum atadı.

RANT DAĞITMA ARACI

HDP’li büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlarla birlikte AKP’nin Kürt illerini yönetme isteğini hayata geçirdiğini ancak bunun bir sonraki seçimde son bulacağını ifade eden HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Türkiye’nin dört bir yanı kayyum rejimlerine teslim ediliyor. Belediyelerimize kayyum atanırken uyarmıştık. ‘Türkiye bir kayyum rejimine dönüşecek’ demiştik ve öyle de oldu” dedi.

Yargı ve savcıların iktidarın aparatı haline geldiğini kaydeden Beştaş, kayyum kararlarının da bu şekilde alındığını dile getirdi. Beştaş, “Kayyum atayanlar da kayyum olarak hırsızlık yapanlar da onlara destek verenler de elbet bir gün yargılanacaklar. Bizler de o davalara müdahil olacağız ve bu yargılamaları en yakından takip edeceğiz. Kayyum, rant dağıtma aracıdır” diye konuştu.

Kayyumların kendilerini belediye başkan vekili olarak tanıttıklarını anımsatan Beştaş, “Yüzlerce koruma ile şehirlerde tur atıyorlar, belediyeleri karakollara çevirdiler. Sonra da bu halkı temsil ettiklerini iddia ediyorlar. Onlar, bu halkı temsil etmiyorlar. Ancak o korumalarla belediyelere bekçilik yapıyorlar. İlk seçimde belediyeleri gerçek sahiplerine iade edeceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da AKP’nin seçimle kazanamadığı yerleri kayyumlarla yönetme politikasına tepki gösterdi. “Son kurultayımızda kabul edilen ve Genel Başkanımızın açıkladığı İkinci Yüzyıla Çağrı Beyanname’mizde de hukuksuz kayyum politikalarına karşı tavrımızı net olarak ortaya koyduk” diyen Torun, şunları söyledi:

“Beyannamemizde, ‘Kayyum uygulamalarına son verilip, seçimle gelen belediye başkanlarının ancak seçimle gidecekleri güvence altına alınacaktır’ dedik. Yüksek Seçim Kurulu’nun onayını alarak seçime giden belediye başkan adayının, seçimi kazandıktan sonra görevden alınması, halk iradesini hiçe saymaktır. Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan bir belediye başkanının, hukuki değil siyasi kararla görevden el çektirilmesi demokrasi ile bağdaşmaz. Biz, bugüne kadar demokrasi dışı tüm uygulamaların karşısında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.”