Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, Nur Cemaati’ne bağlı Hayrat Vakfı’na 690 bin TL’lik ihale verdi. İyİ Partili ve AKP’li belediyelerden de ihaleler alan vakıf, seçimlerde Cumhur İttifakı’nı desteklemişti.

Kayyumdan Nur Cemaati’ne ihale
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’ndaki 6 yaşındaki çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasının iktidarın cemaat ve tarikatlara sağladığı destekler de bir bir açığa çıkıyor. 2019’daki yerel seçimlerde HDP’nin yüzde 53,83’lük oy oranıyla kazandığı ancak daha sonra İçişleri Bakanlığı’nın kayyum atandığı Van Büyükşehir Belediyesi’nin bir cemaate yüz binlerce liralık ihale verdiği belirlendi.

PARA AKITTILAR

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, kayyum yönetimindeki belediye, 11 Kasım tarihinde “Kuran alımı için” bir ihale düzenledi. “Adrese teslim” diye bilinen “pazarlık” usulüyle düzenlenen ihale, 690 bin TL’ye Hayrat Neşriyat Şirketi’ne verildi. Hayrat Neşriyat, Hayrat Vakfı’na bağlı bir kurum. Söz konusu vakıf ise Nur Cemaati’nin Yazıcılar Grubu’na mensup olmasıyla tanınıyor.

Ancak bu ihale, vakfın aldığı ilk ihale de değil. Hayrat Neşriyat, son aldığı “iş”le birlikte belediyelerden toplam 1 milyon 202 bin TL değerinde 4 ihale kapmış oldu. Van’ın dışındaki ihaleler şöyle:

•AKP’li Afyon Sandıklı Belediyesi: 2015 yılında 62 bin 400 TL’lik ihale.

•AKP’li Urfa Büyükşehir Belediyesi: 2019 yılında 220 bin TL’lik ihale.

•İYİ Parti Samsun İlkadım Belediyesi: 2021’de 230 bin TL’lik ihale.

DESTEK ÇIKMIŞLARDI

Hayrat Vakfı, 2016’da kamuoyunda uzun süre tartışılan Karaman’daki cinsel istismar skandalında da bir bildiri yayımlayarak, Ensar Vakfı’nı desteklemişti. Ayrıca vakıf, 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile 31 Mart yerel seçimlerinde de “AK Parti’ye, Cumhur İttifakı’na sahip çıkıyor ve destekliyoruz” şeklinde açıklamalar yapmıştı. Üstelik bu vakıf, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) içerisinde de oldukça etkin. MEB, Hayrat Vakfı ile çok sayıda protokol imzalarken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da 2016 yılında söz konusu vakıf ile “korunma ve bakım altındaki çocuklara yönelik protokol” imzalamıştı.

Vakfın internet sitesinde ise şu bilgilere yer veriliyor: “Hayrât Vakfı, 1974 yılında, Üstad Bediüzzaman Hazretleri’nin vekili Ahmet Husrev Altınbaşak tarafından Isparta’da kuruldu. Vakfımız aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı ile karşılıklı işbirliği içinde yurt genelinde ‘Osmanlı Türkçesi’ ve ‘Kur’an ve Tecvitli Okuma Kursları’ düzenlenmek üzere imzaladığı protokol çerçevesinde tarihi ve kültürel zenginliklerimizin korunmasını ve bu değerlerimizin yeni nesillere aktarılmasını amaçlamaktadır.”