AKP hükümeti, Kayyum ile yönetilen ve Kayyumların usulsüzlüklerinin Sayıştay raporlarına da yansıdığı bazı belediyelere açıktan atama ile memur alımı yapmaya başladı. Van Büyükşehir Belediyesi’ne 140, Nusaybin Belediyesi’ne 24 memur alındı. Yerel seçim öncesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne 387 memur alımı için Resmi Gazete’de ilan yayımlandı. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Kayyumlar gitmeden önce kendi kadrolarını, küçük […]

Kayyumdan seçim operasyonu

AKP hükümeti, Kayyum ile yönetilen ve Kayyumların usulsüzlüklerinin Sayıştay raporlarına da yansıdığı bazı belediyelere açıktan atama ile memur alımı yapmaya başladı. Van Büyükşehir Belediyesi’ne 140, Nusaybin Belediyesi’ne 24 memur alındı. Yerel seçim öncesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne 387 memur alımı için Resmi Gazete’de ilan yayımlandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Kayyumlar gitmeden önce kendi kadrolarını, küçük Kayyumları yerleştiriyor” dedi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da “Çalışacağınız kişileri şimdiden biz belirliyoruz’ diyorlar. Halk iradesine ipotek konuluyor” diyerek tepki gösterdi.

AÇIKTAN MEMUR ALIMI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın seçimlere kısa süre kala açıktan atama ile 387 memur alımı yapacağına ilişkin ilan Resmi Gazete’de yayımlandı. Açıktan atama ile alınacak zabıta, imam, itfaiye memuru, ambar memuru, tahsildar, aşçı, mimar ve mühendis gibi kadrolar için başvurular 6 Mart’a kadar yapılabilecek. KPSS’den 60 puan alanlar başvuru yapabilecek. Boş kadro sayısının beş katı oranında aday sözlü sınava çağrılacak.

BİR YILDIR ALIMLAR SÜRÜYOR

Son bir yıl içerisinde Kayyum ile yönetilen belediyelere açıktan atama usulü ile alımlar yapıldı. Nusaybin Belediyesi’ne tahsildar, tekniker, zabıta olarak 24 kişi memur olarak işe başlatıldı. Van Büyükşehir Belediyesi’ne 140 itfaiye ve zabıta memuru alındı. Tutak Belediyesi’ne zabıta memuru, sayaç memuru, muhasebe memuru olarak beş kişi alındı. Erciş Belediyesi’ne 1 avukat, Kulp Belediyesi’ne de 1 mimar memur alındı. Tüm alımlar sözlü sınav ile yapıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, AKP hükümetinin yerel seçimleri kaybedeceğini bildiği için kalıcı kadroları açıktan atama yoluyla doldurmak için acele ettiğini belirtti. Güzel, “KPSS puanı şartı konulsa da mülakat ile kendi adamlarını işe alacaklar. Kayyum gitmeden önce kendi kadrolarını yerleştiriyorlar. Kendi çaplarında küçük küçük Kayyumlar yerleştiriyorlar, belediyeye. Gitmeden önce darbe yapıyorlar” dedi.

İRADEYE İPOTEK KONULUYOR

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, “Kayyumların gideceğinin farkındalar. Yeni seçilecek belediye başkanlarının işlerine ipotek koymak için açıktan memur alımı yapıyorlar” dedi.

Kayyumların bir çok usulsüzlük yaptığını anımsatan Beştaş, şunları söyledi:

“Kayyumlar sonuçta meşru bir uygulama değil. Tek adam iradesi ile ortaya çıkan bir sonuç. Bir irade gasbının neticesi olan Kayyum ile de yetinilmiyor. ‘Biz nasıl olsa gideceğiz, bari kendi kadrolarımızı yerleştirelim’ diyorlar. Halk iradesini gaspettikleri yetmiyor, halkın seçeceği belediye eş başkanlarının şimdiden tasarruflarını engellemeye dönük bir uygulama. Belediyeyi işlemez hale getirme çabasıdır. ‘Çalışacağınız kişileri şimdiden biz belirliyoruz’ diyorlar. Halk iradesine ipotek konuluyor.”