THK’ye atanan kayyum heyetinin, kuruma bağlı şubelerin olağan genel kurullarını ve seçimlerini mahkeme kararıyla engellediği ortaya çıktı. Gerekçe olarak “Kayyumların kuruma tam anlamıyla vakıf olamaması” gösterildi

Kayyumlar Türk Hava Kurumu’nu bırakmıyor: Mahkeme kararıyla seçimleri engellediler

İsmail ARI

İzmir’de 2019 yılında yaşanan ve dört gün süren yangında kullanılmayan söndürme uçakları ile tartışmalara neden olan Türk Hava Kurumu’na atanan kayyum heyetinin aldırdığı mahkeme kararlarına BirGün ulaştı. Türk Hava Kurumu’nu altı aydır yöneten kayyumlar, 13 Şubat’ta Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verdikleri dilekçeyle THK şubelerinin Mart ve Nisan ayında yapması gereken olağan genel kurullar ile seçim işlemlerini engellediği öğrenildi.

Kayyumların dilekçesini inceleyen mahkeme heyeti, “THK şubelerinin 2020 yılında yapılacak olağan şube genel kurullarının THK Başkanlığı Kayyum Heyeti tarafından ikinci bir takvim belirlenene kadar ertelenmesine” karar verdi. Mahkeme, yeni genel kurul takviminin hazırlanması için de bir süre belirlemedi. Kayyum yönetimindeki THK’de genel kurul ve seçim işlemleri yapılarak yeni bir yönetim belirlenmesi için de önce şubelerin genel kurul yapması gerekiyor.

TAM ANLAMIYLA VAKIF OLAMAMIŞLAR

THK kayyumlarının şubelerin genel kurullarını engellemek için mahkemeye sunduğu gerekçede de “Kurumun merkez teşkilatı ile şube teşkilatlarına henüz tam anlamıyla vakıf olunamadı, teşkilat hakkında tam olarak inceleme yapılamadı” ifadeleri yer aldı. Öte yandan mahkeme kararında “Kayyumların THK şubelerinin yapılanmaları için yeni bir çalışma yapacağı” da belirtildi.

TOPLU İŞTEN ATMA YETKİSİ

THK kayyumlarının, Ankara 9’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne 24 Şubat tarihinde verdiği bir başka dilekçede de “Kurumun çalışmasında hantallığa sebep olan personelim işten çıkarıldığı, fazla mesailerin ödenemediği ve fazla mesai ücretlerinin izin kullandırılarak karşılandığı, maaşların ise 3-4 aydır ödenemediği” ifade edildi.

Kayyumların, THK şirketlerinde toplu işten çıkarma sürecinin de yürütülmesi başvuruda bulunduğu mahkeme, kurumun mal varlığının tamamını oluşturan şirketlerde toplu işten çıkarma sürecinin kayyum heyeti tarafından yürütülmesi yönünde karar verdi.

150 PERSONEL İŞTEN ATILDI

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer önceki gün TBMM’de yaptığı konuşmada yangın söndürme ihalelerinde devre dışı bırakılan ve THK’da kayyumların yaklaşık 150 personeli işten çıkardığını ve işten çıkarmaların devam etmesinin beklendiğini belirterek “Türk Hava Kurumu atıl bir hale getirilip sonra da kapatılmak mı isteniyor?” diye sordu.

ERDOĞAN HEDEF GÖSTERDİ

THK’nin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da belirten CHP'li Sümer, “Cumhuriyetimizin simge kurumlarından biri olan Türk Hava Kurumu’nda önce yolsuzluk iddiaları çıktı, ardından doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hedef gösterildi ve sonunda da kayyum atandı” dedi.

***


BORCU 1 MİLYAR 700 MİLYON TL

THK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye genelinde bin 600'e yakın gayrimenkulü bulunan kurumun borcu 1 milyar 700 milyon TL'ye ulaştı. THK’ye ait İstanbul'daki milyonlarca lira değeri bulunan otel satılması durumunda, kurumun borcunun büyük oranda kapatılabileceği öğrenildi.