Kayyumların harcama sessizliği: 49 belediyeden biri yanıt verdi

HABER MERKEZİ

Kayyum yönetimindeki belediyelerde usulsüzlükler devam ediyor. Kayyum atanan Batman Belediyesi’nin 3 aylık temsil ağırlama gideri için yaklaşık 620 bin lira harcadığı ortaya çıktı. Bilgi edinme yasası kapsamında kayyum atanan 49 belediyeye 3 aylık temsil ve ağırlama giderlerini soran CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, kanuna göre 15 gün içerisinde cevaplandırılması gereken bilgi edinme başvuruları için 2 ay sonunda yanıt alabildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP’li Hakverdi, “Kayyum atanan belediyelerde artan israf ve yapılan usulsüz ihaleler birçok kez kamuoyu gündemine taşındığı gibi Sayıştay raporlarına da yansımıştır. Kayyum atanan belediyelerin bilgi edinme yasası kapsamında yapılmış bu yönlü başvuruları cevapsız bırakması, sandıkla görev başına gelmeyen, seçmene ve halka karşı sorumluluk taşımayan yönetim anlayışının tezahürüdür. Başvurumuz sonrasında, kayyum yönetimindeki 32 belediye yazılı olarak gönderdikleri cevapta temsil ve ağırlama giderleri ve borçlarına dair bilgileri paylaşmazken, 13 belediye başvurumuza hiç cevap vermedi. Sadece Batman Belediyesi gönderdiği cevapta 3 aylık temsil ağırlama giderlerinin 619 bin 687 lira olduğunu bildirdi” şeklinde konuştu.

Kayyum belediyelerde yapılan israfları hatırlatan Hakverdi: “Kimi zaman makam odalarına yaptırılan lüks banyolarla, kimi zaman yaptırılan ve tepki sonrası kaldırılan karpuz heykelleri gibi estetik bir değeri olmayan ve kentin tarihi dokusuna uymayan projelerle gündeme gelen kayyum yönetimlerinin göreve getirildikleri günden itibaren 1057 projeye 2,4 milyar TL yatırım yaptığı bilgisine ulaştık” dedi. Hakverdi, “Ülkemizdeki birçok kurum gibi kayyum atanan belediyeler de şeffaflıktan uzak, denetimden yoksun ve halkı hiçe sayan yönetim anlayışı ile yönetilmektedir. Halkına değil Saray’a bağlı bu yönetim anlayışı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

***

Kayyum belediyesi suya 2 yılda 3 kez zam yaptı

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ, içme suyuna yüzde 14 ile 40 arasında zam yaptı. Kent merkezinde 3,58 TL olan metreküp su fiyatı yüzde 14 zamlanarak 4 TL’ye, Bismil, Silvan ve Ergani ilçelerinde 2,30 TL olan metreküp su fiyatı yüzde 40 zamlanarak 3,20 TL'ye yükseldi. Son iki yılda üçünkü kez zam yapılmış oldu.