Hava-İş Genel Başkanı Ayçin, uçuş ve dinlenme sürelerinde uluslararası standartlara gerektiği gibi uyulmadığını birçok kez ifade ettiklerini belirterek, kazaya davetiye çıkarıldığını söyledi

Yetkililer akıllarda soru işaretleri bırakarak 57 cana mal olan korkunç kazanın adeta "geliyorum" dediğini söyleyerek, yeni kazaların önüne geçilebilmesi için bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtiyor. Hava - İş Başkanı Ayçin, Türkiye"de uçuş ve dinlenme sürelerinin uluslararası standartlarına gerektiği gibi uyulmadığını ifade ederek, "Biz toplu sözleşme sürecinde bu konuya dikkat çektiğimizde, Türk Hava Yolları ve Atlasjet işverenleri bizim hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu" dedi. World Focus Havayolları A.Ş."nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Murat Başman da, kendisinin ve eşinin asla bu şirkete ait MD serisi uçaklara binmediğini ve kazanın adeta aylar öncesinden "geliyorum" dediğini söyledi.


İstanbul - İsparta seferini yaparken Süleyman Demirel Havaalanı"na inmek üzere olduğu sırada havalimanına 12 km mesafedeki Türbetepe Mev-kii"nde düşen Atlasjet Havayolları"na ait yolcu uçağında hayatını kaybeden 50 yolcu ve 7 mürettebat, Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi morgundaki kimlik tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edildi. Kazada yaşamını yitirenlerin bir kısmı dün toprağa verilirken hayatını kaybeden 3 kabin görevlisi ile 3 akademisyenin cenazeleri de İstanbul"a getirildi. Kabin görevlileri Mana Topçu, Sinem Hatice Vurgun, Mümine Bulut ile Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ ve Özgen Berkol Doğan"ın cenazeleri Atatürk Havalimanı"nda yakınları tarafından karşılandı.


"ÖZEL SEKTÖR KURALLARI ZORLUYOR"
Hava - İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, kazayla ilgili uluslararası standartta bilgileri olmadığını ve bu nedenle kazaya ilişkin bir açıklama yapmak istemediklerini belirterek, "Sendika olarak Türk Hava Yolları işvereniyle yürüttüğümüz toplusözleşme sürecinde uçucu personelin uçuş ve dinlenme sürelerine büyük önem vermiştik. Bu konu son derece ciddi bir konudur ve kesinlikle büyük bir ciddiyet gerektirir. Uçuş ve dinlenme sürelerinin uluslararası standartları vardır ve bu sınırlar kesinlikle aşılmamalıdır. Biz toplusözleşme sürecinde konuya dikkat çekerek sendika üyesi çalışanlarımızın bu sınırlar çerçevesinde görev yapacağını belirttiğimizde, Türk Hava Yolları ve Atlasjet işverenleri bizim hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ne yazık ki özel sektörde bu tür sorunlar sıkça yaşanıyor. Fakat havacılıkta bu sorunlar sadece hiç istenmeyen kaza gibi durumlarda tartışmaya açılıyor, 3 gün sonra da unutuluyor" diye konuştu.


UÇUŞ GÜVENLİĞİ DİYEN SENDİKAYA DAVA
Toplusözleşme sürecinde Hava - İş"in geçen Temmuz ayında, "Önce uçuş güvenliği" başlığıyla yayınladığı ilanlarda, "Taleplerimiz her şeyden önce uçuş emniyetinin güçlendirilmesini, Türkiye"deki standartların uçuşla ilgili bilimsel çalışmaları ve yaşanmış acı deneyimleri esas alan evrensel standartlara yükseltilmesini hedefliyor. Gerçek anlamda bağımsız bir sivil havacılık otoritesinin olmaması, Türkiye sivil havacılık sektörünün trajedisinin başlıca nedenlerinden biridir ve ölümlü - ölümsüz kaza istatistikleri bu durumu bütün açıklığıyla ve herhangi bir tartışmaya yer bırakmayacak açıklıkla ortaya koyuyor" denilmişti. İlanlar üzerine THY ve Atlasjet tarafından Hava - İş aleyhine suç duyurusunda bulunulmuş ve dava açılmıştı.


ESKİ GENEL MÜDÜR UYARDI
World Focus Havayolları A.Ş."nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Murat Başman, şirketin finans kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle uçakların periyodik bakımlarının minimum seviyede, bazen de sadece kağıt üzerinde yapıldığını iddia etti.


Çalışanların maaşlarının da ödenemediğini belirten Başman, uçağın düşmesine çok üzüldüğünü ama böyle bir kazayı uzun süredir beklediğini ifade etti. Atlasjet"in, World Focus"tan kiraladığı Mike, Lima ve November adlı uçaklardan herhangi birine denk gelmesi durumunda uçmaktan vazgeçtiğini, eşini de bu konuda uyardığını belirten Başman, "November adlı uçak, yasak olmasına rağmen İran"a iç hatlara kiralandı.


Yaklaşık 5 ay önce kalkıştan hemen sonra sol motoru parçalandı, güçlükle yere indi. Bununla ilgili Sivil Havacılık kayıtlarında kayıt bulunmaması çok düşündürücü" dedi. Başman, "Şirketin üç uçağı, AKM, AKN ve AKL 1994 imalatı MD"ydi. Atlasjet"te bu tip uçak olmadığından bakım yetkisi de yok. Yetki World Focus"a ait. Bakımlarda önemli parça değişmesi gerekiyor-dur. Riske giremezsiniz. Ama burada geçici önlemlerle yürütülüyordu. Bazen yapılmış diye imza atılan şeyler de kağıt üzerindeydi. Personel maaş alamıyordu. Bu ruh haliyle yapılan uçuşlarda her türlü risk söz konusu olur" açıklamasını yaptı.


VOLKAN ŞAHIN


* * *
Olay yerinden izlenimler:
»25 ambulans kaza mahalliyle hastane arasında 2 kez gidip gelerek morga ceset taşıdı. »Yakınlarını kaybedenlerin bir kısmı Atlasjet uçağına binmek istemezken 35 civarında yolcusuyla İstanbul"a hareket eden uçak 21.30 sıralarında Atatürk Havalimanı"na indi. Atlasjet CEO"su Tuncay Doğaner"in de uçağın kokpitinde bulunduğu ve ailelerle İstanbul"a geldiği gözlendi. »Cesetleri torbalara koyan sağlık ekipleri cep telefonu sesleri duyduklarını belirtti. Bu durumun kazanın açık bırakılan cep telefonlarından kaynaklanmış olabileceği yönündeki ihtimalleri güçlendirdiği belirtiliyor. »Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Genel Sekreteri Aziz Uyanık da İsparta Süleyman Demirel Havalimanı"nın iniş ve kalkış için zor bir yapıya sahip olmadığını, kazanın böyle bir zorluktan kaynaklanmış olamayacağını söyledi.