Kazada ihmali olanların ismi iddianamede yok
20 Ağustos’ta Derik’te meydana gelen kazada 20 kişi öldü. (Fotoğraf: İHA)

Haber Merkezi

Mardin’in Derik ilçesinde 20 Ağustos’ta iki TIR’ın karıştığı ve 20 kişinin hayatını kaybettiği kazaya dair başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında TIR şoförleri Umut G. ve Yunus Ş. ile firma TIR’ların bağlı olduğu firma sahipleri Kerem G., Mehmet A. ve Kerevan Mesut G. hakkında iddianame hazırlandı. 5 kişi hakkında “Bir ya da birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla hazırlanan iddianamede her bir kişi için 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Dosyada olayda yaralanan 47 kişi ile hayatını kaybeden 20 kişinin yakınları da müşteki olarak yer aldı. Hazırlanan iddianame Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre iddianamede araçların yük aldığı Cengiz Holding’e ait Eti Bakır firmasının hiçbir yetkilisi hakkında bir suçlamaya yer verilmediği gibi yükün alındığı yer Eti Bakır Tesisleri olmasına rağmen Eti Bakır ismi de iddianamede yer almadı. Ayrıca Silopi’den yola çıkarak, Mardin’in Mazıdağı ilçesine kadar gelen TIR’ların geçiş güzergâhlarındaki trafik denetim ekipleri ile ilk kaza sonrası bölgede gerekli güvenlik önlemleri almayan polislere dair de iddianamede tek kelime yer almadı.

BELGELERİ YOK

TIR sürücülerinin trafik kurallarına uymadıkları belirtilen iddianamede sürücüler Umut G. ile Yunus Ş.’nin “asli kusurlu” olduğu kaydedildi. Birinci TIR’ın bağlı olduğu firma sahibi Kerem G. hakkında da iddianamede, “Sürücü Yunus Ş.’nin yeterli sürücü belgesi, mesleki yeterlilik belgesi (SRC) ve psikoteknik belgesi bulunmakta. Fren sisteminin çalışmasını sağlayan hava hortumları plastik kelepçeyle sıkıştırılarak devre dışı bırakılmış, üzerindeki yükü güvenli taşıma özelliği bulunmayan aracı sefere gönderdiği anlaşılan taşımacının kazanın oluşumu ve kural ihlali arasında illiyet bağı olduğu” tespiti yapıldı.

Olaya karışan ikinci TIR’ın bağlı olduğu firma sahibi Mehmet A.’ya dair de iddianamede sürücü Umut G.’yi psikoteknik belgesi ile SRC belgesi eksik olmasına ve muayenesi yapılmamış römorku sefere göndermesi nedeniyle kusurlu olduğu tespiti yapıldı.