TMMOB’ye bağlı odalar, faciadaki ihmallere dikkat çekti. Emin Koramaz, “Gerçek sorumlu siyasi iradedir” dedi

Kazada sorumlu siyasi iradedir!

ŞEBNEM SUBAŞI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odalar facianın ihmaller nedniyle yaşandığına dikkat çekerek, sorumlulaırn hesap vermesini istedi.

Meslek örgütleri ve temsilcilerinin açıklamaları şöyle:

»TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: “Tren ‘kazası’nın gerçek nedeni bilimsel teknik gerekliliklerden uzaklaşılması ve kamusal hizmet sunan kurumların içinin boşaltılmasıdır. Yetkililerce yapılan açıklamalarda kazanın aşırı yağıştan kaynaklandığı belirtilmektedir. Söz konusu yağışlar, beklenmeyen yağışlar değildir. İlk incelemelerimize göre, söz konusu facia tren yolu alt yapısının bakım onarım ve yenileme çalışmalarının teknik gerekliliklere uygun olarak gerçekleştirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum mühendisliğe ve bilimsel teknik gerekliliklere önem verilmediğini açık biçimde göstermektedir. Kazanın asıl nedeni ise bu ve benzeri kamu yararı ve güvenliğini ikinci planda gören politika ve uygulamalardır. Bu kazaların gerçek sorumluları demiryollarının bakımını yapmayan, bilimsel uyarılara kulak tıkayan, insan hayatı ile ilgili gerekli yatırımları yapmayan siyasi iradedir. Kamu yararı içeriğinden arındırılmış mevcut “kamu idaresi” eğer benzer faciaların yaşanmasını istemiyorsa mühendisliğe, bilimsel teknik gerekliliklere, TMMOB ve ilgili odalarımızın yıllardır yaptığı tespit ve önerilere kulak vermelidir.”

Ciddi ihmal var

» İnşaat Mühendisleri Odası: Tekirdağ’da meydana gelen olayda trenin lokomotifi ve ilk vagonunun menfez üzerinden geçerken oluşturduğu dinamik etkiler, rayların altında bulunan zemini gevşetmiş, bu durumun da rayların aşırı derecede çökmesine neden olduğu anlaşılmaktadır. Menfezin üst kısmı ile rayların arasında bulunan zeminin, son günlerde ve olay günü meydana gelen yağışlar nedeniyle gevşemiş olduğu kuvvetle muhtemeldir. İlk belirlemelere göre ciddi bir ihmal var.

» Jeoloji Mühendisleri Odası: “TCDD Yapım ile TCDD Taşımacılık dairelerinin 2016’da ayrılması sonucunda; yapım ve taşımacılık plan ve hedeflerinin birlikte değerlendirilmediği, yapım aşamasında şartname kriterlerinin müteahhit firmaların insafına bırakıldığı, 2013’e kadar demiryolu güzergahlarında görevli olan yol bekçilerinin maliyet kapsamında işlerine son verilmesi ve rutin günlük kontrollerin yapılmaması bugün yaşadığımız kazanın bir diğer önemli nedeni olarak görülmektedir.”

Beklenmeyen yağış değildi

» Meteoroloji Mühendisleri Odası: “Kaza bölgesine en yakın ölçüm istasyonlarından biri olan Çorlu Meteoroloji İstasyonu’nun yağış tekerrür analizlerine göre bölgede meydana gelen yağışlar 7 yılda bir görülmesi mümkün yağışlardır. Bu anlamda yağış yönünden bizleri şaşırtan ve beklenmeyen yağışlar değildir.”

» Makine Mühendisleri Odası: “Demiryolu altyapısı ve üstyapısıyla ilgili inceleme yapmak isteyen Odamız ve TMMOB’ye bağlı ilgili meslek odalarından oluşan heyete olay yerinde inceleme izni verilmemiştir. Bu hat, travers–zemin bağlantısı tekniğine uygun yapılmamış ve böylesine hayati önemi olan bir imalatta mühendislik göz ardı edilmiştir.”