Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, zam protestolarına ilişkin halka seslendi, "Cumhurbaşkanı olarak, bugünden itibaren Güvenlik Konseyi Başkanı olarak mümkün olduğunca sert müdahale etmeye niyetliyim" dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı: Mümkün olduğunca sert müdahale etmeye niyetliyim

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, halkın kendisini desteklediğine emin olduğunu söyleyerek, “Ne olursa olsun, başkentte (Nur Sultan) bulunacağım. Halkın yanında olmak benim anayasal görevimdir. Kazakistan tarihindeki bu siyah şeridi hep birlikte aşacağız. Bundan güçlü çıkacağız” dedi.

Tokayev, televizyon kanallarından halka hitaben yaptığı konuşmada, protesto gösterilerinde büyük ölçekte göstericilerin güvenlik güçlerine saldırdığını savundu.

Mevcut durumun Almatı halkının güvenliğini tehdit ettiğini söyleyen Tokayev, Almatı’nın yanı sıra bazı şehirlerde de aynı durumun yaşandığını, buna sabredemeyeceklerini ifade etti.

Tokayev, bu yüzden olağanüstü hal ilan ettiklerini hatırlatarak, “Bu gerekli bir önlem. Cumhurbaşkanı olarak vatandaşların güvenliğini ve sükûnetini, ülkenin bütünlüğünü sağlamak zorundayım” dedi.

Tokayev, “Cumhurbaşkanı olarak, bugünden itibaren Güvenlik Konseyi Başkanı olarak mümkün olduğunca sert müdahale etmeye niyetliyim. Bu mesele bana başvuran, hayatını ve ailelerinin korunmasını isteyen vatandaşlarımızın güvenliği ile ilgilidir. Bu mesele ülkemizin güvenliği ile ilgilidir” şeklinde konuştu.