Kazakistan’da akaryakıt zamları ardından başlayan protestolar, hükümetin istifasına rağmen devam ediyor. Protestocular bu sabah Almatı’da valilik binasına girerken ülkenin başkenti Nur Sultan'dada OHAL ilan edildi.

Kazakistan’da hükümetin istifasına rağmen protestolar sürüyor: Başkentte de OHAL ilan edildi

Kazakistan’da LPG zamları ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar, hükümetin istifasına rağmen devam ediyor.

Almatı şehri ile Mangistau eyaletinin ardından ülkenin başkenti Nur Sultan'da protesto gösterileri nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği bildirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı sitesi Akorda'dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkentte OHAL ilan edilmesini onaylayan kararnameyi imzaladı.

Buna göre, 5 ve 19 Ocak tarihleri arasında başkent Nur Sultan'da OHAL ilan edildi.

Halkın güvenliğini sağlamak amacıyla ilan edilen OHAL durumunda, şehirde saat 23.00'ten 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Başta toplum düzeni olmak üzere kamu ve stratejik binaları koruma önlemleri artırılacak. Şehre giriş ve çıkış kısıtlaması getirilecek.

PROTESTOCULAR VALİLİK BİNASINA GİRDİ

Öte yandan protestocular bu sabah, ülkenin en büyük kenti olan Almatı'da valilik binasına girdi.

Gece boyunca devam eden protestolar öğle saatlerine doğru yeniden alevlendi. Alanda polis ve askeri araçlar ateşe verildi. Polis, göstericilere ses bombası atarak müdahale etti.

Meydana demir çubuklarla gelen göstericiler, şehrin merkezindeki Almatı Eyalet Valiliği binasına girdi.

Göstericilerin, halihazırda şehirdeki Cumhurbaşkanlığı Konutu’na doğru ilerledikleri belirtildi.

Almatı Halk Sağlığı Departmanı, gösterilerde 190 kişinin yaralandığını, 40 kişinin ise hastanelere kaldırıldığını aktardı.

Gösterilerin en büyük katılımla gerçekleştiği Almatı'da sokaklar halen polis ve ordu tarafından kontrol ediliyor.

FİYATLARA DEVLET DÜZENLEMESİ ADIMI

Sokaklardaki protestolar sürerken Kazakistan'da zamları önlemek amacıyla sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), benzin ve dizel yakıtın yanı sıra temel gıda ürünlerinin fiyatına 180 günlük devlet düzenlemesinin getirilmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ilgili kurumlarla ülkenin sosyoekonomik durumuna ilişkin çalışma toplantısı yaptı.

Tokayev, toplantıda ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak amacıyla bazı ek yeni önlemler aldı.

Buna göre LPG, benzin ve dizel yakıt ile temel gıda ürünlerinin fiyatlarına 180 günlük devlet düzenlemesi getirildi.

LPG'nin tamamen elektronik ortamda satılması ise bir yıl ertelendi. Daha önce ülkede Ocak 2022 itibarıyla LPG ticaretinin tamamen elektronik ortamdan yapılması kararlaştırılmıştı.

Aynı süreyle aidat tarifelerinin yükseltilmesine, moratoryum getirilmesine ve nüfusun dar gelirli kesimi için ev kiralarının sübvansiyonuna ilişkin çalışmalar başlatılacak.

Sağlık sorunlarının çözümüne odaklı özel ve kamu kaynaklarından finanse edilen "Kazakistan Halkına" adlı bir kamu fonu oluşturulacak.

KAZAKİSTAN HÜKÜMETİ İSTİFA ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede LPG fiyatlarına yapılan zamma karşı başlatılan protestolardan hükümeti sorumlu tutarak, Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifasını onaylamıştı.

Yeni kabine oluşturulana kadar ise başbakanlık görevini eski Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov'un yürüteceği, diğer bakanların da yenileri atanana kadar görevlerinin başında olmaya devam edecekleri açıklanmıştı.

Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde, 2 Ocak'ta şoförler LPG fiyatına yapılan zammı protesto etmeye başlamıştı. Kentin ana yollarını kapatan sürücüler LPG fiyatının litre başına 120 tengeden 60 tengeye indirilmesini istemişti.

Hükümetin LPG fiyatını litre başına 50 tengeye (0,11 Dolar) indirdiklerini açıklamasına rağmen protesto gösterileri kısa sürede Kazakistan geneline yayılmıştı.

Tokayev de 5-19 Ocak tarihleri için Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde olağanüstü hal ilan etmişti.