İngiltere'den ABD'ye, İran'dan Güney Afrika'ya dört bir yandaki işçiler pandemi döneminde haklarının budanmasına tepki olarak mücadele yürütüyor. Kimi ülkelerde grevler kazanımla sonuçlanırken kimi iş kolları da yeni grevlere hazırlanıyor.

Kazanım için mücadele

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın dört bir yanında işçiler pandemi dönemi ağırlaşan iş koşullarına ve düşük ücretlere karşı grevler örgütlüyor, bazıları kazanımlar elde ediyor. İngiltere'de Yüksek Mahkeme, özel ulaşım şirketi Uber'in sürücülerinin işçi olduğunu ve "serbest meslek sahibi" olmadıklarını belirten çok sayıda alt mahkeme kararını onadı.

Kararda, "Yolculuk ücretini belirleyen şirkettir. Sürücülerin bu ücretin üstünde bir ücret almasına izin verimemekte. Bu nedenle sürücü olarak çalışan işçiye ne kadar ödeme yapılacağını ve yaptıkları işi şirket belirler" denildi.


UBER SÜRÜCÜLERİ KAZANDI

Yaklaşık 630 bin üyesi olan ve tüm endüstriyel sektörlerde aktif olan GMB Union Sendikası ise uzun süredir yürüttükleri mücadele sonucu elde edilen bu kazanımın binlerce Uber işçisinin haklarını elde etmesi açısından kritik olduğunu vurguluyor. Kararı "büyük bir zafer" olarak nitelendiren sendika sözcüsü Mick Rix, "Bu, üyelerimiz için dört yıllık zorlu bir hukuk savaşı sonucu elde edildi. Uber artık hukuki sebeplerin peşinden koşarak zaman ve para harcamayı bırakmalı ve sürücülere haklarını vermeli” açıklaması yaptı. İngiltere'deki Uber işçilerinin tatil ücreti talepleri için mücadele eden İngiltere Bağımsız İşçi Sendikası (IWGB) da "Bu karar, Birleşik Krallık'taki tüm özel kiralık sürücüler için çok önemli" diyerek kutladı. Söz konusu kararın, toplu sözleşme talep eden Deliveroo teslimat şirketi işçilerinin Londra'daki Temyiz Mahkemesi'nde devam eden başka bir davaya da etki etmesi bekleniyor.

FAST FOOD ÇALIŞANLARI GREVDE

ABD'de büyük fast food restoranlarında çalışan işçiler de federal asgari ücretin saatte 15 dolar olması için grevde. ABD Başkanı Joe Biden'ın 15 dolarlık asgari ücreti belirli iş kollarına tanınması yönündeki hamlesi ve buna ilişkin bir adım atmaması tepki nedeni. McDonald's, Wendy's ve Burger King gibi fast food restoran zincirlerinde çalışan işçiler sekiz saatlik bir iş günü için saatte 7 ila 9 ABD doları arasında değişen ücretlere tabi tutuluyor. Kuzey Carolina, Chicago, New York City, Charleston, Miami, Houston ve San Jose'de greve çıkan işçiler, Kaliforniya ve New Jersey gibi eyaletlerin 15 dolarlık ücreti aşama aşama uygulamaya koyan yasalar çıkarmasını referans gösteriyor. Sosyalist yayın Peoples Dispatch'e konuşan işçiler, Ekonomi Politikası Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkede işçilerin yüzde 59'unun yoksulluk sınırının altında yaşadığını hatırlatarak asgari ücret artışı yapılana dek grevlerin süreceğini vurguluyor.

İran'da ise Khodro otomobil fabrikası işçileri, ücretlerin ödenmemesi üzerine greve çıktı. Söz konusu şirket, Peugeot, Renault ve Suzuki için lisanslı otobüs, otomobil, minibüs ve kamyon üretiyor. Tebriz'deki fabrika önünde iş bırakan yüzlerce işçi, şirkete sosyal güvenlik sigortasına katkı vermediği için de tepkili. Ülkede, Güney Pars petrol ve gaz sahasında ücret ve çalışma koşullarıyla ilgili de eylemler yapılıyor. Buradaki işçiler de taşeronlaşmaya karşı doğrudan istihdam edilmeyi talep ediyor.

***

Mahkumlara destek grevi

İspanya’da özerk bölge Katalonya’da farklı iş kollarından işçiler bağımsızlık isteyen siyasi tutukluların serbest bırakılması için bugün greve çıkacak. 1990 yılından bu yana Katalonya’da aktif Intersindical-CSC sendikasının çağrısıyla yapılacak grev, siyasi tutukluların davası öncesi gerçekleşecek. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ise Güney Afrika Sendikalar Federasyonu’na bağlı 21 farklı iş kolu 25 Şubat’ta ülke genelinde greve çıkmaya hazırlanıyor. Cape Town’daki işçiler parlamento binası önünde eylem yapmaya hazırlanırken hükümetten pandemi dönemi haklarını daraltan şirketlere karşı gerekli adımların atılmasını talep ediyor.