Google Play Store
App Store

Migros Depo işçileri 18 günlük direnişlerini kazanımla noktaladı. Yapılan anlaşmaya göre atılan işçiler işe iade edilecek ve ücretlere zam yapılacak. İşçiler "Direndik ve hakkımızı aldık " şeklinde anlattı

Kazanım, örgütlü direnişle geldi

Rıfat KIRCI

Migros Depo işçileri 18 günlük direnişlerini, işveren tarafının anlaşmayı kabul etmesiyle halaylar ve türküler eşliğinde noktaladı. Depo önünde bir araya gelen emekçiler adına konuşan DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar yaptığı açıklamada ‘‘Biz bugün Migros’ta kazandık. Farplas’ta, Aliağa’da direnmeye devam eden arkadaşlarımız var. Her yerde kazanana, kölelik düzenini kaldırana kadar devam edeceğiz’’ dedi.


18 GÜNÜN HİKÂYESİ

İstanbul Esenyurt’ta, ücretlerine zam ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep eden Migros işçileri 3 Şubat’ta başladıkları iş bırakma eylemiyle başladı. Bu eylem sonrası işçilerden 257’si 8 Şubat’ta işten tazminatsız çıkarıldı. Bu olaydan sonra işçilerin öncelikli talebi işten atılanların işe iadesi ve zam oldu. Direniş boyunca işçilere pek çok kez baskı uygulandı. Seslerini depo önünde duyuramayan işçiler, patronları Tuncay Özilhan’ın evinin önü de dahil olmak üzere pek çok kez farklı yerlerde seslerini duyurmaya çalıştı. Özilhan’ın Beykoz’daki villası önünde yapılmak istenen basın açıklamasında onlarca işçinin ters kelepçelerle gözaltına alınması kamuoyunda geniş yer buldu. İşçilerin gözaltı araçları içerisinde anladıkları görüntüler ise tepkilere ve işçilere olan desteğin büyümesine neden oldu.

Migros şubelerinde yapılan kasa kilitleme eylemleri, sosyal medyada yapılan boykot çağrıları, farklı sektörlerden direnen işçilerin desteği ile kısa sürede Migros patronu ve TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’a yönelik tepki giderek büyüdü. Migros emekçileri geri adım atmadı. İşçilerin kararlı duruşu sayesinde Migros yönetimi işçilerle görüşme talep etti.

Yapılan görüşmelerde atılan tüm işçilerin işe iadesi, işten ayrılmak isteyen işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi, en düşük ücrete 325 liralık zam yapılması, iş güvenliği önlemlerinin alınması noktasında uzlaşmaya varıldı.

DGD-SEN avukatı Mürsel Ünder ‘‘Arkadaşlarımız işten atıldıktan sonra öncelikli talebimiz onların işe iadeleri olmuştu. Bu sağlandı. Taleplerimiz konusunda mutabakata vardık. İşçi arkadaşlarımıza, destek veren herkese teşekkürler’’ açıklamasında bulundu. Ünder’in açıklamasının ardında işçiler ‘‘Direne direne kazandık’’ şeklinde sloganlar attı.

HAKKIMIZ OLANI ALDIK

İşçiler depo önünde yaptıkları kutlamada halaylar çekip meşaleler yaktı. Kazanımın kendileri için bir ilk olduğunu ifade eden işçi Ramazan Arpacı ‘‘Bizim için yeni bir tecrübe oldu. Artık haklarımızı arayacağız, hiçbir yerde hakkımızı bırakmayacağız. Birleşince, örgütlenince oluyor. İşyerinde haksızlığa uğrayan diğer işyerlerindeki arkadaşlarımıza sesleniyorum: Biz başardık, siz neden başaramayasınız? Bundan sonra direnen her emekçinin arkasında da olacağız’’ diye konuştu. Gözaltına alındığı sırada gözyaşlarıyla objektife yansıyan Gülabi Aksu ise şunları söyledi: ‘‘Bizi baskıladılar, kelepçelediler. Bunlara gerek var mıydı? Türkiye bize sahip çıktı. Bizi her yerden arıyorlar, destek olmak istiyorlar. Teşekkür ediyorum hepsine. Biz hakkımızı istemiştik. Aldık.’’

DAYANIŞMA GÜÇ VERDİ

Kadınların direnişin en önünde olduğunu belirten Nuran Algün ise şöyle dedi: ‘‘18 gün yağmurda, kelepçelenerek, aç kalarak geçirdik. Hiç kolay değildi. Ancak haklılığımız ve her yerden gelen dayanışma, herkesin bize destek çıkması, markete gitmeyerek dahi olsa bize destek olması bize çok güç verdi. Şimdi ise direnişimizin karşılığını almanın verdiği mutluluk tarif edilemez. Çok mutluyuz.’’

***

Neden önemli?

Migros Depo işçilerinin eyleminin başarıya ulaşması birkaç açıdan çok önemli. Her şeyden önce örgütlü işçi mücadelesinin başarılı bir deneyimi olarak tarihe geçecek. İşyerini aşan eylem biçimlerinin etkisi açısından da çok konuşulacak. Ama Migros Depo işçilerinin mücadelesini önemli kılan halkla kurulan ilişki. Migros tüketicilerinin işçilerin yanında yer alması, başta sosyal medya olmak üzere sürekli firmayı uyarmaları, boykot eylemleri örgütlemeleri patronun geri adım atıp sözleşmeyi imzalamasında çok etkili oldu. Başta kurye, depo ve perakende olmak üzere bundan sonra yapılacak eylemlerin başarısında halkın geri kalanın desteği belirleyici olacaktır.