Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen Kazdağı Ekofest 2023‘ün alan izinlerinin üst üste iptal edilmesinin ardından festivale ilişkin soruşturma başlatıldı. Kazdağları Ekoloji Platformu, yasaklara ve soruşturmalara tepki gösterdi.

Kazdağları Ekoloji Platformu'ndan Ekofest yasağına ve soruşturmalara tepki

BirGün EGE

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenecek olan Ekofest'e günler kala festivalin yasaklanmasına ve yasaklara karşı Bayramiç Kaymakamlığı önünde açıklama yapan kişilere soruşturma açıldı.

Yasaklara ve soruşturmalara tepki gösteren Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale’de Truva Atı önünde açıklama yaptı.

Ekofest’in 2019 yılından beri gerçekleştirilemediği vurgulanan açıklamada, “Ekofest bu yıl, yangın riski gözetilerek tarih Haziran ayına çekildi ve nisan ayında Darıdere Tabiat Parkı için başvuruda bulunuldu. Başvuru Orman İdaresi tarafından uygun bulunmuştu. Ancak, ne yazık ki, yine son dakikada Balıkesir Valiliği’nin komisyon kararı öne sürülerek yangın riski gerekçesi ile verilen tahsis izin iptal edildi. Tahsis iptal haberi geldiğinde aylar süren tüm hazırlıklar tamamlanmış, Ekofest kamyonu yola çıkmış, 10 görevli altyapı çalışması için alana ulaşmıştı” denildi.

Ekofest için Bayramiç Hacıkayyum Yeşil Parkı için 19 Haziran’da Bayramiç Kaymakamlığı’na bildirimde bulunulduğu dile getirilen açıklamada, “Alanda 24 saat itfaiye bulundurma taahhüdünde bulunuldu. Ancak Bayramiç Kaymakamlığı Orman İdaresinin görüşü doğrultusunda aynı gerekçe ile festivale engel oldu. Ekofest’e bir gün kalmıştı,  26 görevli alanda hazır bulunuyordu ve müzik topluluklarından bazıları bölgeye ulaşmıştı. Bu duruma tepki göstermek için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticileri ve gönüllüleri Bayramiç Kaymakamlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Hemen ertesi gün savcılık soruşturma başlatarak Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan’ı ifadeye çağırdı” ifadeleri kullanıldı.

Festivale getirilen bu yasaklamanın düşünce, ifade ve toplanma özgürlüğüne yapılan hukuk dışı bir müdahale olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Ormanlarımızı enerji ve maden şirketlerine peşkeş çeken orman idaresi sözüm ona ormanları bizden koruyor. Ülkemizin ormanlarının neredeyse yarısı madencilere tahsis edilmiş durumda. Büyük bir yıkım ve talan var. Bunlara izin veren anlayış, ormanları koruyan bizlere karşı yasaklamalarla sözüm ona ormanları yangına karşı koruyor. Bilsinler ki bu engellemeler, yasaklamalar, baskılar bizleri yıldıramayacak. Bir araya gelmemize, dayanışmamıza yasak konulamayacak.”