Kazdağları için  SED başvurusu

Volkan ATEŞ

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu’nun (IPBES) yayımladığı raporda 'koronavirüs salgınına doğa katliamlarının neden olduğu' ifadelerinin ardından yaşam savunucuları harekete geçti.

Çan Çevre Koruma Derneği ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bu rapordan yola çıkarak Alamos Gold’un Kirazlı’dan tahliyesi ve Kazdağları’ndaki tüm maden işletme ve projelerinin çevresel etki değerlendirme (ÇED), ruhsat ve izinlerinin koronavirüs kapsamında da değerlendirilip sağlık etki değerlendirme (SED) raporu alınıncaya dek süresiz olarak durdurulması talebiyle Çanakkale İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

DOĞA KATLİAMLARINI DURDURMALIYIZ

Davacılardan biri olan Ferzan Aktaş, “Bilim insanlarının bize sunduğu akademik çalışmalar çok açık olup yeni salgınları önlemek için Sinop Nükleer Santral örneğinde olduğu gibi 850 bin ağacın kesildiği, Kazdağları Alamos Gold’taki 350 bin ağacın kesildiği doğa katliamlarını durdurmamız ve orman varlığını artırmamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Kazdağları’ndaki tüm maden işletme ve projeler SED raporuna göre değerlendirilmelidir” diyen Aktaş Alamos Gold’un yerli taşeronu olan Doğu Biga Madenciliğin ruhsatının Ekim 2019’da bittiğini vurgulayarak tahliye edilmesini talep etti.

IPBES'in raporunda koronavirüs gibi pandemilerin sebebinin doğa tahribatı ve iklim değişikliği olduğu kaydedilmişti. Raporda ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun tarım, madencilik ve vahşi türlerin sömürülmesi gibi tahribatların salgına neden olduğu belirtilmişti.