Kazdağları mücadelemiz sürecek

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan

Ege’de BirGün Gazetesinin kıymetli okurları;

Hep söylendiği gibi acısıyla tatlısıyla geçen, dünyada ve ülkemizde yeni gelişmelere sahne olan koca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Her yeni yılın başında yaptığımız gibi 2019’a da büyük umutlar ve beklentiler ile girdik hepimiz. Ancak ne acıdır ki, bu yıl da ne ülkemizden ne de dünyadan kadın cinayetlerinin artık isyana varan acısını, kadınlarımızın, kızlarımızın, annelerimizin çığlıklarını silemedik. Bir başka isyan da doğada sürüyordu 2019 yılında. Başta bilim insanlarının uzun yıllardır uyarılarda bulunduğu küresel ısınma olmak üzere, doğa katliamları bu senenin de gündemindeydi. Ancak böyle bir zamanda Greta Thunberg gibi genç ve cesur bir yüreği tanıdık. Gençlerimizin doğa başta olmak üzere dünya gündemine ne kadar hakim olduklarını gördük, sorunlar karşısında nasıl seslerini yükseltebildiklerine tanıklık ettik, mutlu olduk. Bunun dışında yine genel olarak, tarımsal üretimdeki sorunlar ve ekonomik sıkıntılar da hem bizim hem de dünyanın gündemini oluşturuyordu bu sene de.

Çanakkale’de de oldukça hareketli bir yıl geçirdik açıkçası. Senenin ilk aylarında bir yerel seçim süreci yaşadık ve kentlilerimizin teveccühü ile bir beş yıl daha kentim için hizmet etme onuruna eriştim. Bunun dışında yerelde uzun yıllardır yürüttüğümüz Kazdağlarındaki siyanürlü altın arama faaliyetlerine karşı mücadelemiz ise bu sene ülke ve dünya gündemine ulaştı. Sakin bir şekilde, kimsenin burnu dahi kanamadan yürütülen belki de dünyadaki tek çevre mücadelesidir bizim ki; üstelik mücadelemiz dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say’ın orman konseri ile taçlanmış, on binler Kazdağlarının yeşili, göknarı, sincabı için tek yürek olmuştur. Kazdağları başta olmak üzere hem siyanürlü altın işletmeciliği hem de termik santraller gibi kirli enerji ve sanayi faaliyetlerini bölgemizden uzak tutmak adına yürüttüğümüz mücadelemiz de sürecektir. Bu mücadelenin bölgem adına Belediye Başkanı olarak benim, doğaya ve çevreye karşı sorumlu vatandaşlar olarak da hepimizin vazifesi olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

kazdaglari-mucadelemiz-surecek-672272-1.

Öte yandan, bugün geldiğimiz noktada ülkemizin tarım ürünleri ithalatçısı konumunda bulunması, yeterli toprağımız ve uygun şartlarımız olduğu halde tarımsal ürünlerimizi yeterli seviyede geliştiremememiz ve bu konudaki dışa bağımlılığımız göz önüne alındığında, Çanakkale olarak biz de harekete geçtik. Uzun yıllardır Tohum Sandığımızda yerel tohumlarımızı koruma altına alıyor ve geliştiriyorduk zaten, bu sene de yerel kalkınma adı altında tarımsal üretimin ve üreticinin güçlendirileceği, kooperatifçiliğin geliştirileceği bir modeli oluşturmak için kolları sıvadık. Son olarak da binlerce yıldır ülkemiz topraklarında yetişmiş ancak ne yazık ki geçmiş dönemlerde ekimine son verilen atalık Karakılçık buğdayını da belediyemize ait 107 dekar arazide toprakla yeniden buluşturduk. İlerleyen dönemlerde de daha çok ürün ve daha kapsamlı projelerle tarımsal üretimimizi artırmaya, bu konuda farkındalık yaratmaya, üreticiyi desteklemeye ve en önemlisi de insanlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşmasına ön ayak olmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Bu ve daha fazlası pek çok çalışmaya imza atarken, 2019 yılında bizi motive eden bir gelişme de yaşadık. Uluslararası ağda yayıncılık yapan bir kuruluş tarafından Türkiye’nin Yaşamak İçin En İdeal Kenti sıralamasında ilk sırada yer aldı Barışın ve Özgürlüklerin Kenti Çanakkale’miz. Gerçekten de barışın yayılmasına, sosyal refahın artmasına, kadın, erkek, genç, yaşlı, engelli, sokak hayvanı, doğa demeden kenti paylaştığımız tüm canlılar için severek hizmet ettiğimiz bu süreçte aldığımız bu sonuç, bizleri fazlasıyla mutlu etti.

Daha pek çok olumlu/olumsuz olay yaşadık elbette 2019’da ancak, benim şahsım adına 2020 yılına girerken de temennim; başta kentim ve ülkem olmak üzere tüm dünyada Çanakkale’de olduğu gibi barışın ve huzurun hakim olması, şiddetten, savaşlardan uzak bir yıl geçirmemiz, bizi besleyen ve doyuran doğamıza karşı daha sorumlu ve vicdanlı davranabilmemizdir. Bu duygu ve düşüncelerle herkese mutlu, sağlıklı, başarı dolu bir sene diliyorum.

Saygılarımla.

cukurda-defineci-avi-540867-1.