Kazdağları’ndaki altın madeni talanına karşı eylem yapan yurttaşlar insan zinciri oluşturdu. Yaşam savunucuları hep bir ağızdan “Doğamızı katledenler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz” dedi

Kazdağları’nı terk etmiyoruz

Eren AŞNAZ

Kazdağları’nda altın madeni projelerine karşı başlatılna eylemler sürüyor. Çanakkale İskele Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar, kordon boyunca insan zinciri oluşturdu. Yoğun katılımın gösterildiği eylemde “Tüm şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz” denildi.

Siyanürlü altın madeni işletmecisi olan Kanadalı şirket Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Kirazlı Balanban’da yapılmak istenen altın madenciliğine karşı başlatılan direniş devam ediyor. Her cumartesi günü insan zinciri oluşturan yaşam savunucuları hep bir ağızdan basın açıklaması okudu.

kazdaglari-ni-terk-etmiyoruz-670808-1.
Açıklamada, “Bugün burada Kazdağları için el ele verdik. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu korumak için bir araya geldik. Ruhsatsız şirket Alamos Gold, Kazdağlarını acilen terk etmeli ve alan rehabilite edilmelidir. Kazdağları üzerinde yapılmak istenen tüm metalik madencilik projeleri iptal edilmeli ve Kazdağları koruma altına alınmalıdır. Çünkü içme suyumuzun siyanürle zehirlenmesini istemiyoruz, ormanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Anayasal hakkımızı korumak ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Doğamızı katleden yerli yada yabancı tüm şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz. Buradayız, birlikteyiz, el eleyiz. Kazdağları hepimizin, her yer Kazdağları” denildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.