Kazdağları’na bir hançer daha
Fotoğraf: BirGün

Yüzde 79’u maden şirketlerine ruhsatlı olan Kazdağları’nda bir proje daha. Çanakkale Ayvacık’ın Kısacık köyü yakınlarında daha önce çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci sonlandırılan altın madeni projesi için tekrar harekete geçildi.

Pumice Madencilik, altın ve şahıs arazilerinde açmak istediği maden ocağı projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı. 

İPTAL EDİLMİŞTİ  

Aynı ruhsatla 2015 yılında başvuran şirkete bölge halkı karşı çıkmıştı. 2015 yılında yapılan ÇED toplantısı protesto eden bölge halkı önlem bir direnişe imza attı. O dönem uzmanlar tarafından hazırlanan “Kısacık Altın Madeni İnceleme Raporu”nda da çarpıcı tespitlere yer verildi. Alanın flora, fauna, hidrolojik, tarımsal ve teknik özelliklerinin incelenmesi sonrası hazırlanan raporda projenin bölgenin su kaynaklarına, ormana ve yabani yaşama büyük zarar vereceği belirtilmişti.  

Tüm yaşananların ardından inceleme değerlendirme komisyonu toplantısında belirtilen eksiklikler şirket tarafından düzeltilmediği için ÇED süreci sonlandırılmıştı. Orman arazilerini talan etmekte ısrarcı olan alşirket yeniden başvuru yaptı.

PASA DEPONACAK

Altın madeni ve kırma eleme tesisi açmak isteyen şirket, 155,1 hektarlık alanda faaliyet gösterecek. 217 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen alanın tamamı orman ve şahıs arazilerinden oluşuyor. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre şirket, ağaçları taşıyacağına ve böylece ekolojik dengenin bozulmayacağını öne sürdü. 

Proje için 18 milyon 200 bin TL harcayacak olan şirket, yılda 750 bin ton cevher çıkaracak. 15 bin ton kırma eleme tesisinde işleme tabi tutulurken 600 bin ton ağırlığında meydana gelecek ekonomik olmayan kayaç ise pasa depo alanında bekletilecek. Ayvacık ve Bayramiç’in köyleri arasında kalan tesise en yakın yerleşim yeri ise sadece 520 metre mesafede.