Devrimcilerin abisi, eğitimcilerin hocası Kâzım Köroğlu’nu son yolculuğuna uğurlamak için gelenler arasında gençler de vardı, bastonla yürüyen de; herkesin anlatacağı bir anısı vardı

Kâzım Hoca son yolculuğuna uğurlandı

HABER MERKEZİ

Devrimcilerin abisi, eğitimcilerin hocası Kâzım Köroğlu Cumartesi günü Ankara'dan sonsuzluğa uğurlandı. Artvin'de rahatsızlanan Kâzım Amca, tedavi gördüğü Rize'de yaşama gözlerini yumdu. Çok sevdiği dostları ve ailesi ile Ankara'da vedalaştı.

Kâzım Köroğlu için ilk tören Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapıldı. Köroğlu'nun 50 yılı aşkın bir süredir omuzladığı eğitim emekçileri mücadelesinin bir anlamda son durağı olan Eğitim Sen'deki uğurlamada konuşan Genel Başkan Kamuran Karaca, Kâzım hocanın bir mücadele öğretmeni olduğunu söyledi. Karaca, "Bugün Eğitim Sen varsa, kamu emekçileri mücadelesi varsa en çok da Kâzım Köroğlu ve onun gibi arkadaşlarımızın sayesindedir" dedi.

Son sözü ise yarım asırdır hayat arkadaşı ve yoldaşı Feryal teyze söyledi: "Kâzım Köroğlu bir çınardı. O çınar bugün devrildi. Ama yetiştirdiği binlerce çınarla dimdik ayakta…"

Uzun mücadelenin sağlam kanıtı
Kâzım Köroğlu ile yüzlerce arkadaşı ve seveni son kez Karşıyaka Mezarlığı'nda buluştu. Mahir'in, Deniz'in, Ulaş'ın, Özgüç'ün, Necmettin'in yanı başında yerini aldı.
Törene gelenler arasında gençler de vardı, saçları ağarmış olan, bastonla yürüyen de... Ama neredeyse mezarlığa gelen herkesin Kâzım Köroğlu ile ilgili anlatacağı bir anısı vardı. Bu da uzun bir mücadele tarihinin en sağlam kanıtından başka bir şey değildi aslında.
Herkes çok şey söyledi Kâzım Hoca için. Ama onun öğrencilerinden birinin "O yıldız gibi aydınlık ve yumruk gibi kararlı ve sertti. Çok sevdiği Devrimci Yol'un amblemi olan yıldız ve yumruğun bileşkesiydi" sözü belki de onu en iyi anlatan söz oldu.
Evet, bir çınar ayrıldı aramızdan. Öğrencileri, yaşamı ve öğrettikleri bizim en kutsal mirasımız şimdi. Güle güle koca çınar, Güle güle devrimin ve devrimcilerin öğretmeni...

Dostları, yoldaşları anlatıyor
Sedat Göçmen: Kâzım Köroğlu çok az insanda bir araya gelebilecek özelliklere sahip bir insandı. Disiplin, kararlılık, dayanışma onun kişiliğini belirleyen temel özelliklerdi. Onunla birlikte mücadele etmek yanındakilere hep güven verirdi. Hem öğretmen mücadelesinin hem de devrimci mücadelenin yükselmesinde çok büyük emeği olan bir dostumu kaybettim.
İbrahim Aydın: Kâzım Köroğlu benim öğretmenimdi. Benim gibi Şavşat’da devrimci mücadeleye katılan birçok gencin de öğretmeniydi. Aynı zamanda yoldaşımdı. Birlikte aynı örgütlülük içinde mücadele ettik. Cuntaya karşı dağlarda da birlikteydik, cezaevlerinde de... Her süreci alnının akıyla, örnek bir devrimci gibi yaşadı. Hepimizin hayatına birçok şey kattı. Önemli bir boşluk bırakıp gidiyor.
Olgun Delikanlı: Kahramanların övgüye ihtiyaçları yoktur. Kâzım Hoca devrimci mücadelede ve devrimci öğretmen örgütlenmesi mücadelesinde yaşamının her anında yer almış, kararlı, çalışkan, ödünsüz devrimci bir arkadaşımızdı. Yaşamının son anına kadar devrimci mücadeleye omuz verdi. Genç kuşağın onun yaşamından öğreneceği çok şey var.
Abdullah Aydın: Kâzım Köroğlu ile çok uzun bir dostluğumuz ve mücadele arkadaşlığımız oldu. Ödün vermez, kararlı bir devrimciyi uğurluyoruz. Hiç umutsuzluğa kapılmadan, her gün yeni bir şeyler öğrenmek ve öğretmek için güne uyanan ve öyle yaşayan biriydi. Onun dostluğu ve yoldaşlığını bir onur olarak hep taşıyacağım.