KCK'dan Samimiyseniz, iç güve

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın silahları bırakmak için kongreyi toplama çağrısı yapmasının ardından gözlerin çevrildiği KCK'den ilk tepki geldi. Çağrıyı 'tarihi adım' olarak niteleyen KCK, tedbiri elden bırakmadan "Samimiyseniz İç Güvenlik Paketi’ni geri çekin" uyarısında bulundu.

Dün de HDP ve hükümetin söz konusu çağrıyı duyurmasından kısa bir süre önce açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu, "Sorun çözülmeden 'PKK silah bırakacak', 'PKK Kongresini yapıp silah bırakma kararı alacak' biçimindeki yaklaşımlar demagojidir, aldatmak ve sorunu çarpıtmaktır" demişti.

ANF'nin haberine göre, bugün KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Önder Apo, halklarımıza karşı olan sorumluluğu gereği AKP devletine bir kez daha siyasi çözüm fırsatı sunmuştur. Hükümet bu defa halklarımıza karşı sorumluluğun gereğini ciddiyetle yerine getirmelidir. Halklarımız bunu beklemektedir" denildi.

'İÇ GÜVENLİK PAKETİ ISRARI SÜRECİN RUHUNA UYMAZ'
Açıklamada, daha önce de defalarca karşı çıkılan iç güvenlik paketinin geri çekilmesinin çözüm konusunda samimiyetini göstermek için atılacak ilk adım olduğu vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler kullandldı; "Daha çok otoriterleşmeye karşılık düşen İç Güvenlik Yasalarını çıkarmak demokratikleşme ve demokratik siyasete giden yolu tıkamaktan başka bir anlama gelmemektedir. Dolaysıyla ilk samimiyet ve uygulamanın göstergesi İç Güvenlik Paketinin geri çekilmesi olacaktır. Aksi halde büyük bir demokratikleşme hamlesi olan bu açıklamaya ters bir tutum sürdürülmüş olacaktır. Yoksa İç Güvenlik Paketinde ısrar sürecin ruhuna uygun olmayan bir tutum olacaktır. Bu da halklarımızın ve demokrasi güçlerinin Hükümetin niyeti konusunda var olan kuşkularının sürmesi anlamına gelecektir."

'SAMİMİYET VE UYGULAMA SIRASI AKP'DE'
2013 yılında PKK'nin geri çekilmesi karşısında gösterilen tutumun tekrarlanmaması gerektiği de belirtilirken "Tahkim edilmiş ateşkes ve yapılan açıklamadan sonra samimiyet ve uygulama sırası AKP’ye gelmiştir” denildi.

KCK, "Kırk yıllık çatışmanın varlığı karşısında bu çağrının dikkate alınması ve gereklerinin yerine getirilmesi hükümete büyük sorumluluklar yüklemektedir. Böyle bir niyet beyanı ile devlet ve hükümete demokratikleşme, Kürt sorununun ve Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü için çok önemli bir zemin ve fırsat sunulmaktadır. Artık demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmama konusunda hiç bir gerekçe ve engel kalmamıştır. Halkımız ve duyarlı tüm kesimler bu irade beyanı ile birlikte hükümetin ve devletin adım atmasını beklemektedir. Eğer bu açıklama önemliyse -ki Hükümet haftalardır böyle bir açıklamanın beklentisi içinde olmuştur- o zaman hükümetin buna vereceği köklü somut adımlar ve ciddi bir siyasal karşılık olmalıdır" dedi.

Ortak açıklama öncesi KCK'den 'manidar' çıkış: Sorun çözülmeden...

Demirtaş: Silahsızlanma çağrısı barışseverlerin kazanımı, AKP’nin hediyesi değil

HDP’li Önder: Öcalan PKK’yi silahları bırakmak için toplanmaya çağırıyor