KCK'den AKP'ye çağrı: Samimiyseniz iç güvenlik paketini çekin, seçim malzemesi yapmayın

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın silahları bırakmak için olağanüstü kongreyi toplama çağrısını yapmasının ardından gözlerin çevrildiği KCK'den ilk açıklama geldi. Çağrıyı 'tarihi adım' olarak niteleyen KCK, yine de 'mesafeli, yaklaştı' ve "AKP samimiysa iç güvenlik paketini geri çeksin" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşen HDP heyetinin hükümetle yaptığı ortak açıklamadan önce konuşan KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu da, "Sorun çözülmeden 'PKK silah bırakacak', 'PKK Kongresini yapıp silah bırakma kararı alacak' biçimindeki yaklaşımlar demagojidir, aldatmak ve sorunu çarpıtmaktır" demişti

ANF'nin haberine göre KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Önder Apo, halklarımıza karşı olan sorumluluğu gereği AKP devletine bir kez daha siyasi çözüm fırsatı sunmuştur. Hükümet bu defa halklarımıza karşı sorumluluğun gereğini ciddiyetle yerine getirmelidir. Halklarımız bunu beklemektedir" denildi.

'GÜVENLİK PAKETİNDE ISRAR SÜRECİN RUHUNA UYGUN DEĞİL'
Samimiyet ve uygulama sırasının AKP'ye geldiğini vurgulayan açıklamada, bunun için öncelikle faşizan uygulamalarıyla dikkat çeken iç güvenlik paketinin geri çekilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı; "Daha çok otoriterleşmeye karşılık düşen İç Güvenlik Yasalarını çıkarmak demokratikleşme ve demokratik siyasete giden yolu tıkamaktan başka bir anlama gelmemektedir. Dolaysıyla ilk samimiyet ve uygulamanın göstergesi İç Güvenlik Paketinin geri çekilmesi olacaktır. Aksi halde büyük bir demokratikleşme hamlesi olan bu açıklamaya ters bir tutum sürdürülmüş olacaktır. Yoksa İç Güvenlik Paketinde ısrar sürecin ruhuna uygun olmayan bir tutum olacaktır. Bu da halklarımızın ve demokrasi güçlerinin Hükümetin niyeti konusunda var olan kuşkularının sürmesi anlamına gelecektir" denildi.

'ÇAĞRIYI SİYASİ MALZEME YAPMAK SORUMSUZLUK OLUR'
KCK, aksi bir tutumun seçim malzemesi olarak kullanılmak anlamına geleceği, konusunda uyarıda bulunurken, "Önder Apo'nun yaptığı bu tarihi iyi niyet beyanını bir seçim propagandası olarak ele almak halklarımıza karşı yapılmış en büyük haksızlık ve sorumsuzluk örneği olacaktır" dedi.

2013 yılında PKK'nin geri çekilmesi sırasında gösterilen tutumun tekrarlanması gerektiğinin vurgulşandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı; "Artık demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmama konusunda hiç bir gerekçe ve engel kalmamıştır. Halkımız ve duyarlı tüm kesimler bu irade beyanı ile birlikte hükümetin ve devletin adım atmasını beklemektedir. Eğer bu açıklama önemliyse -ki Hükümet haftalardır böyle bir açıklamanın beklentisi içinde olmuştur- o zaman hükümetin buna vereceği köklü somut adımlar ve ciddi bir siyasal karşılık olmalıdır. 2013 yılında gerillanın geri çekilmesi karşısında gösterilen sorumsuzluk ve duyarsızlık mevcut durumda bir daha kesinlikle yaşanmamalıdır."

Ortak açıklama öncesi KCK'den 'manidar' çıkış: Sorun çözülmeden...

Demirtaş: Silahsızlanma çağrısı barışseverlerin kazanımı, AKP’nin hediyesi değil

HDP’li Önder: Öcalan PKK’yi silahları bırakmak için toplanmaya çağırıyor