KCK’den Kalkan: HDP etkinliğini sürdüremedi

Özgür Gündem’de Adil Bayram mahlasıyla yazan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, HDP’yi seçim sonrası pasif bir siyaset izlemekle eleştirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kendi olası bir AKP-CHP koalisyonuna dışarıdan destek açıklaması yapmasını “kabul edilemez” diye niteleyen Duran Kalkan, “Oysa seçim kampanyası sırasında HDP Türkiye’nin umudu haline gelmişti. HDP’ye oy vermeyenler bile gerçeğin böyle olduğunu ifade ediyordu. Seçimde kazanan tek parti olarak Türkiye’nin geleceğini çizmede toplum HDP’ye çok ciddi bir görev vermişti. Oy oranı ne olursa olsun, seçimde yenilen bir partinin ülke geleceğini belirleyemeyeceği açıktı. Fakat HDP bu gerçekleri tam okuyamadı ve kampanya sırasındaki etkinliğini yeterince sürdüremedi" ifadelerini kullandı.

Gerek dış gerek iç siyasi konjonktürün köklü değişimler için önemli fırsatlar oluşturduğunu savunan Kalkan, yazısında “Sanki ülkemizin farklı hükümet kuruluşuna şansı varmış gibi davranılmaktadır. Oysa bölgede yaşananlar ve seçim sonuçları ülkemize farklı bir şans vermemektedir. Ülkemizde birlik ve demokrasinin hakim olabilmesi için Kürt sorununun çözümüne dayalı bir demokratik dönüşüm ve yeniden yapılanmanın gerçekleştirilmesi şarttır. Bunun da yeni demokratik bir anayasa ve köklü yasal değişiklikleri gerektirdiği açıktır" ifadelerine de yer verdi.

Meclis'in Demokratik Kurucu Meclis olarak çalışması ve bu temelde bir hükümet kurulması gerektiği görüşünü ileri süren Kalkan, 28 Şubat'ta Dolmabahçe'de açıklanan 10 maddelik program temelinde müzakerelerin hemen başlaması gerektiğini söyledi. Kalkan, Abdullah Öcalan için de "özgür yaşam ve çalışma koşulları" sağlanmasını talep etti. Türkiye'nin önümüzdeki dönem siyasetinin bu temelde olması zorunluluğu bulunduğunu dile getiren Kalkan, böyle bir siyaseti de ancak HDP'nin programlayıp, yürütebileceğini ifade etti.

Kalkan ayrıcı HDP'ye asgari demokratikleşme programı sunma çağırısında bulunarak, tüm partileri bu programa uymaya çağırdı. "Peki HDP bunu yapmaz veya yapamazsa ne olur?" sorusunu yönelten Kalkan, "O zaman yeni savaş hükümetleri kurulur ve ülkemiz yeniden kan gölüne döner" ifadelerini kullandı.