Kedi sahibi olmanın ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu kaydeden uzmanlar, kedilerin yalnızlığa ve depresif ruh haline iyi geldiğine dikkat çekiyor

‘Kedi, hayattan keyif alma sebebi’

Haber Merkezi

Dünyada pek çok ülkede bugün Dünya Kediler Günü olarak anılıyor. En çok sahiplenilen ve hayatımızın içinde olan kediler için bu gün, Uluslararası Hayvan Refahı Fonu inisiyatifiyle 2002 yılından beri kutlanıyor.

Kedi sahibi olmanın ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloğlu, kedilerin yalnızlığa ve depresif ruh haline iyi geldiğine dikkat çekerek şu etkileri sıralıyor:

>>Minnesota Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre kedi sahibi olmayanlar, evlerinde kedi besleyen kişilere kıyasla kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlere yüzde 40 oranında daha fazla eğilimli. New York Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar ise, kedi sahiplerinin diğerlerine göre daha düşük tansiyona sahip olduğunu ortaya çıkarıyor.

>>Çocuklar için evcil hayvan beslemek onların sosyal iletişimini, empati ve sorumluluk duygularını artırıyor. Kedilerle büyüyen çocukların dışa dönük oldukları ve özellikle tek çocukların paylaşmayı öğrendiği söylenebilir. Kediler, aile içerisine girdiğinde, çocuklara sorumluluk alma ve hayvan bakımı eğitimi konusunda önemli bir rol oynuyor.

>>Depresyonda olan kişilerin hayattan keyif almalarına sebep olabilir. Bir kedinin size eşlik etmesi, kendisini sevdirmesi ve sürekli yanınızda vakit geçirmesi kendinizi iyi hissetmenize ve yalnızlık hissinize iyi gelir. Günün sonunda eve geldiğinizde, kedinizle vakit geçirmek moralinizi yükseltir.

>>2014 yılında Wisconsin’de yapılan araştırmaya göre kedi sahibi olan üniversite öğrencilerinin olmayanlara göre daha yüksek notlar aldığı ortaya çıktı. Sonuç olarak her evde evcil bir hayvanın olması, hem çocuk gelişimi açısından hem de fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar bakımından koruyucu bir faktör.