Kekiği kurtarma savaşı

Osman Çaklı

Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi’nde kekik üreticileri, bölgelerinde açılmak istenen taşocağına karşı tepkili. Aydın-Denizli otoyolunun yapımı için kullanılacak mıcır Güzelpınar'da yapılacak taşocağından temin edilecek. Ancak Güzlepınar, Türkiye'nin doğal kekik ihracatının yüzde 80'ini karşılıyor ve bölge insanının ana geçim kaynağından biri. Ağaçların kesilmesi sonrasında köylülerin haber vermesi üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Güzelpınar'a gitti.

Valilik tarafından 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmeden ağaçların hukuksuz biçimde kesildiğini söyleyen Karaca, şöyle konuştu: "30 günlük itiraz süresi 7 Haziran’da dolacak olmasına rağmen, yangından mal kaçırır gibi bayramın birinci günü taşocağı için köylülerin haberi olmadan ağaç kıyımı için çalışmalar başlatılıyor. Geçen sene de aynı bölgede başka bir taşocağı projesine karşı çıkan yöre sakinleri direnişi sonucunda projeyi iptal ettirmişti. Taş ocağı faaliyete geçerse kekik üretimi biter. Yetkilileri uyarıyoruz. Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz” diye konuştu.

Gülizar Biçer Karaca son olarak, “Denizli’de daha kıraç araziler var taşocağı orada yapılsın neden burada yapılıyor diye sorduğumuzda ‘maliyetin düşük olması’ gerekçe gösterildi. Kekik üretimiyle burada tersine göç yaşanıyor. Gençler üretici olmaya gönüllü oluyor” ifadelerini kullandı.