Bolivya’da ABD destekli darbecilerin yönetimi ele geçirmesi sonucu iltica etmek zorunda kalan eski Devlet Başkanı Evo Morales’e, ülkeyi dönmesi durumunda kelepçe takacağını söyleyen eski bakan, hakkında açılan yolsuzluk ve insan hakları davalarının ardından ülkeden kaçtığı resmi makamlar tarafından onaylandı. Tehdit edilen Evo Morales ise bugün ülkesinde

Kelepçeci Bakanı  teslim edin çağrısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya mahkemesi, Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Luis Arce’nin seçimleri kazanmasının ardından ülkede 2019 yılında gerçekleşen ABD destekli darbecilerin işlediği suçlara yönelik soruşturmalarına devam ediyor.

Bolivya Başsavcısı Juan Lanchipa, eski İçişleri Bakanı Arturo Murillo’nun 12 Kasım 2020'de ABD'ye kaçtığı yönündeki haberleri doğruladı. Darbe rejiminde görev yapan ve görevi kötüye kullanmaktan hakkında yakalama kararı bulanan İçişleri Bakanı Arturo Murillo’nun adalete teslim edilmesi adına Interpol’e çağrı yapan Lanchipa, “Uluslararası Polise (Interpol) eski bakanı arama ve yakalamaya yönelik talebimizi yineliyoruz” dedi ve ülkede suçla bağlantısı olan bir kişiyi tespit etmek ve yakalamak için Interpol'ün görevlerinden olan mavi bülten hizmetini etkinleştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Interpol bundan önce yapılan başvuruyu, eski İçişleri bakanına yönelik talebin “siyasi” olduğu gerekçesiyle için reddetti.

Bolivya Savcılığı, aynı zamanda eski Savunma Bakanı Fernando Lopez ve Hidrokarbon Bakanı Victor Zamora hakkında da tutuklama emri çıkardı.

İKİ BAKAN DAHA LİSTEDE

Lanchipa, ABD hükümetinin sadece Murillo'nun nerede olduğunu teyit ettiğini belirtti ve ekledi: “Diğer iki bakanın ABD'ye kaçıp kaçmadıkları bilinmiyor” dedi.

Fernando Lopez, göz yaşartıcı

gazın kural dışı satın alınmasıyla ilgili yolsuzluk skandalıyla bağlantılı ve Victor Zamora da devlete ait Bolivya Petrol Sahasındaki yasadışı faaliyetlerden dolayı aranıyor.

***

NE OLMUŞTU?

Bolivya’da 20 Ekim 2019’daki seçimleri ilk turda kazanan yerli halk lideri ve eski Devlet Başkanı Eva Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkanların şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ABD destekli ordunun çağrısının ardından 10 Kasım’da istifa etmiş ve siyasi sığınmacı olarak önce Meksika’ya, ardından da Arjantin’e gitmişti.

Bolivya’daki ABD yanlısı Jeanine Añez liderliğindeki darbecilerin ekim ayındaki seçimlerde ağır bir yenilgiyle iktidarı kaybetmesinin ardından ülkesine dönen Morales, halkın büyük coşkusuyla karşılanmıştı.